Misa na Kedžari

Hercegovina se prisjeća ubijenih duvandžija

Kultura / Flash | 26. 08. 2015. u 08:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župni ured Doljani i udruga "Vran" organiziraju u nedjelju 30. kolovoza 2015., na Kedžari misu za sve one koji su poginuli noseći duhan, čuvajući stada, braneći dom ili na bilo koji drugi način na ovim prostorima. Misa će se slaviti u 15 sati kod Divina groba.

''Pozivamo da nazočite svetoj Misi i sve vas koji se suosjećate s nekom od navedenih skupina'', ističu iz župnog ureda Doljani i udruge ''Vran'', prenosi portal Rama-Prozor.info.

Mnogi Ramljaci, kao i mnogi iz hercegovačkih mjesta nosili su duhan stotine kilometara na svojim leđima i prodavali ga, te na taj način pokušavali osigurati kakvo-takvo preživljavanje za sebe i svoju obitelj.

Takav način zarade, u bivšoj državi, smatran je "smrtnim grijehom". Zbog toga, mnogi su završavali u zatvoru, a mnogi su zgubili živote po planinskim vrletima. Osim stradavanja od vlasti, nerijetko se stradavalo i od nevremena, posebno u zimskom razdoblju.

Kako svaka vlast ima svoje doušnike, tako je i komunistička imala svoje, koji su nerijetko izdavali svoje susjede, rođake..., samo da bi njima bilo dobro. Nerijetko se događalo da nosači duhana, zbog izdaje budu uhvaćeni od strane milicije i završe u zatvoru uz dugogodišnje kazne i torture.

Kopirati
Drag cursor here to close