kulturna baština

Hercegovački folkloraši se predstavili na 50. smotri Vinkovačkih jeseni

Kultura / Flash | 16. 09. 2015. u 12:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dječja folklorna skupina fra Bernardin Smoljan, HKUD - a ''Rodoč'', svojim dugogodišnjim trudom i radom na očuvanju izvornih plesova i pjesama, dobila je priliku sudjelovati na jubilarnoj 50. smotri Vinkovačke jeseni, uz 63. KUD - a iz Hrvatske i Mađarske.

Inače, Vinkovačke jeseni su tradicionalni hrvatski folklorni festival u Vinkovcima. Ubrzo od svog osnutka festival je postao najveći i najpoznatiji kulturni događaj grada Vinkovaca, cijele Slavonije, pa čak i cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske. Glavni cilj ovog festivala je njega narodnih plesova, nošnji i običaja, očuvanje kulturnog identiteta naroda te podizanje svijesti o značenju tradicijske kulture.

''Imam janje maleno'' bio je naziv dječjeg programa u kojem je HKUD ''Rodoč'' prikazao segmente dječje nematerijalne kulturne baštine hercegovačkog kraja.

''Naši mališani su dječjim igricama: tikava, petpiljaka, naćava, klisa i palje; dječjim pjesmicama: Sije baba brašno, Imam janje maleno, Cvitaj, cvitaj nevene oduševili sve posjetitelje'', rekli su za Bljesak.info iz HKUD Rodoč, napominjući kako su hercegovački folkloraši ostali zapaženi na svečanom mimohodu.

''Hercegovačku tradicionalnu nošnju, zvuke dipli i dvojnica, pjesmu, ples i ono najvažnije – dječji osmijeh, oduševljenje i radost, posjetitelji su na ulicama grada Vinkovaca nagradili velikim pljeskom. Sudjelovanje na ovoj smotri veliki je uspjeh, a djeci poticaj za daljnji rad na očuvanju svoje tradicije'', poručili su hercegovački folkloraši, zahvaljujući se organizatorima smotre i domaćinima KUD ''Slavko Mađer'', Cerić.

Kopirati
Drag cursor here to close