Restoran 'Campanile'

Hercegovačke pjesnikinje 'Pjesničkom riječju STOP NASILJU'

Kultura / Flash | 17. 11. 2016. u 13:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.studenog u 19 sati, održat će se večer poezije i proze, kao vrisak da se zaustavi nasilje nad ženama, ali i svaki drugi oblik nasilja i zlostavljanja.

Svjedoci smo svaki dan nekih novih vijesti o žrtvama, pa čak i sa smrtnim posljedicama.

Pjesnikinja Lidija Puđak blogerica je koja je blogom STOP NASILJUI pokrenula druženje u isto vrijeme u oko 30-ak gradova u cijelom regiji od Austrije do Makedonije.

U Mostaru će se večer poezije održati u restoranu Campanile, pored Franjevačke crkve. Organizator i voditelj večeri je Nery Škegro, a glazbeni gost je Anita Šunjić.

Pored pjesnikinja Mostara, gost večeri je predsjednica lokalne nevladine organizacije“Žena Bosne i Hercegovine“, gospođa Azra Hasanbegović, koja će ispričati priču nekih od štićenica sigurne kuće. Zatim kao gost večeri je Mirjana Vlaho, koja vodi centar za djecu, mlade i obitelj "SPES", a 15 godina je vodila Caritasovu sigurnu kuću (prihvatilište "Mirjam")., koja će ispričati priču jedne od štićenica sigurne kuće.

Gosti večeri su i volonterke Danijela Marić i Tina Vidović, koje su zajedno s djecom već napravile jednu pjesmu na temu (ne)nasilja.

Manifestacija po nazivom "Pjesničkom riječju STOP NASILJU" ove godine se održava treći put i nadamo se svake slijedeće godine u sve jačem vrisku i apelu. Istoimeni blog nastao je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta koji svojim načinom tj. riječju izražavaju svoju potporu, pisala pjesme po društvenim mrežama u svrhu međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Žaleći da ne bude sve na jednom mjestu, napravljen je blog gdje je sada prikupljeno jako puno radova od otprilike 400 pjesnika iz cijele regije ali i puno šire, a možemo reći da istoimeni svakodnevno raste. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja, nego u svrhu svih vrsta nasilja gdje se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini.. Zato ustanimo ,opjevajmo, zaštitimo na svoj način svaku osobu . Nitko nije zaslužio biti ni psihički ni fizički zlostavljan, silovan, pretučen.

U svrhu onoga što je najbitnije svakoj ženi da zna zaštiti svoju slabost i ne dozvoliti biti potlačena bilo kojom vrstom nasilja -psihičkom ili fizičkom. Pjesnici u svojoj ujedinjenosti tvore zasebnu državu gdje se ne pita tko je otkuda . Svi isti samo sa sobom i u sebi poput iskazanih molitvi pišu želeći na taj način staviti na pijedestal Ženu. Pokušat ćemo stupiti u kontakt sa udrugama i kućama, te same programe prikazati i žrtvama istih što nam je u budućnosti i najveći cilj.

Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života, a da se u velikom slučaju po tom pitanju ništa ne poduzima. Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima. Unaprijed hvala svima koji su pripomogli na bilo koji način u realizaciji ovoga projekta.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, a razlike možemo naći u dominantnim oblicima nasilja, odnosu prema nasilju, kao i mehanizmima zaštite žena žrtava nasilja. Problemi s kojima se i danas suočavamo i dalje su vezani uz nizak broj prijava nasilja nad ženama.

Razlozi neprijavljivanja su brojni, npr.: strah od počinitelja, dugi sudski procesi, niske kazne za počinitelje, nepovjerenje u nadležne institucije, strah da im nitko neće vjerovati, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, osjećaj krivnje i odgovornosti, u većini slučajeva počinitelji su žrtvi poznate i/ili bliske osobe što dodatno otežava donošenje odluke o prijavi nasilja.

Svi navedeni mogući razlozi, pridonose činjenici da se npr. seksualno nasilje ubraja u najmanje prijavljivane zločine s najvećom proporcijom tamnih brojki. Na 1 (jedno) prijavljeno silovanje dolazi čak 15-20 neprijavljenih slučajeva silovanja, dok kod obiteljskog nasilja na 1 (jedno) prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva.

Svojim dolaskom podržite projekt i istovremeno dođite uživati u odličnoj poeziji u ugodnom ambijentu restorana Campanile, kod Franjevačke crkve u 19 sati.

Ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close