Čarobni zvuci lutnje

Hana Alivodić obećala Mostarce odvesti u drugi svijet

Kultura / Flash | 04. 12. 2014. u 08:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve što je dragocjeno, rijetko je, a Hana Alivodić je jedna od rijetkih glazbenica koja svira lutnju na našim prostorima.

''Bavim se glazbom od osme godine. Moj prvi instrument je bila gitara i završila sam srednju glazbenu školu s tim instrumentom. Preko gitare sam se susrela s lutnjom i tako počinje moja priča'', ispričala je za Bljesak.info mlada lutnjistica.

Notama koje proizvede ova mada umjetnica vraća nas u kraljevsko doba kada je bilo gotovo nemoguće organizirati zabavu bez lutnje, a za one koji je danas sviraju kažu da 'one koje lutnja jednom privuče ostaju zauvijek zaljubljeni u nju'.

''Sve je počelo sa 16 godina, oduvijek mi se barok kao glazbeno razdoblje sviđao i želja mi je bila naučiti što više o tom razdoblju. Lutnja je bila najbolji izbor za to jer me odvela u Basel koji je centar rane glazbe u Europi. Tamo su stručnjaci iz cijelog svijeta okupljeni i izučavaju ranu glazbu i instrumente korištene u tom razdoblju'', rekla je Hana.

Svoje školovanje o ovom žičanom instrumentu Hana je stekla u Schola Cantorum Basiliensis koja je državna institucija s najboljim stručnjacima u tom polju, studiranje je raznoliko i detaljno obrađuje način sviranja tog razdoblja, a zahvaljujući velikoj biblioteci u kojoj ima puno informacija, starih skrpti i nota, kaže Hana ističući kako možemo pretpostaviti da je današnji način izvođenja te glazbe prilično sličan baroknom.

''Trenutno sam na postdiplomskim studijama u Zurichu kod profesora Eduarda Egueza, glazbenicima je bitna suradnja sa što više profesora da bi se obogatio način izvođenja'', objasnila je.

Prijemni ispit na akademiji za nju je, kako kaže, bio vrlo važan i poseban,
''Puno sam se trudila naučiti tehniku sviranja na lutnji paralelno svirajući gitaru. Taj nastup mi je bio važan da bih mogla slijediti svoj san i bilo je puno emocija, truda i želja'', ispričala nam je Hana o svom prvom nastupu, kaže kako bi se zvuci barokne lutnje mogli uklopiti s današnjom modernom elektronskom glazbom.

''Lutnja bi se mogla ukombiniriati s elektronskom glazbom i tako se stvori sinteza starog i novog u nekom lounge, chill out obliku, što je sporija elektronska glazba uz opuštajuće zvuke lutnje'', rekla je Hana.

Inače, Hana je došla u BiH studirati psihologiju, Hanina majka je Hrvatica, a otac Crnogorac. Rođena je u Hrvatskoj, gdje je provela dio svog djetinjstva, a zatim ju je put vodio u Italiju, Srbiju, Crnu Goru, Švicarsku, a psihologiju je došla studirati jer kako kaže želja joj je baviti se muzikoterapijom.

''Nisam imala ranija iskustva sa muzikoterapijom, ali mi taj pristup zvuči zanimljivo. Time bih spojila zanimanja koja imam i unaprijedila se kako u profesionalnom tako i u privatnom smislu'', rekla je Hana, dodajući kako za sada nema konkretne planove za djelovanje u ovoj oblasti.

''Planovi su jedno, a život vodi drugdje. Za sada mi se u BiH puno sviđa i ovdje sam stekla mnoštvo prijatelja i mogućnosti za dalji napredak'', kaže Hana, dodajući kako misli da s obzirom na trenutno stanje u državi muzikoterapija sama ne može biti ključ za promjene u stanju u društvu, ali može biti jedna divna nadopunjujuća karika.

Hana večeras, 4. prosinca, prvi put nastupa u Mostaru u Muzičkom centru Pavarotti, koji ju je najavio kao majstora lutnje, a Hana svima koji će doći na koncert poručuje:

''Svima bih želje poručiti da će se ugodno iznenaditi jer program je lako razumljiv i za ljude koji nisu akademski glazbenici. Koncept mojih koncerata je približavanje glazbe, kako bi ljudi kroz sat vremena koncerta odlutali u drugi svijet'', poručila je Hana Mostarcima.

Zato svi oni koji žele pronaći svoj mir, neka večeras počnu slušati zvuke lutnje.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close