Baletni jubilej

Grandioznim koncertom Arabesque proslavio deseti rođendan

Kultura / Flash | 07. 06. 2016. u 20:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baletna škola Arabesque završnim koncertom ''Naša djeca plešu klasični balet'' proslavila je večeras jubilej, 10 godina svog postojanja,  koji je upriličen u velikoj dvorani Hrvatskog doma ''Herceg Stjepan Kosača''.

Na koncertu je predstavljeno čak deset novih koreografija - duplo više u odnosu na prethodne godine. Publika je imala priliku vidjeti varijacije iz poznatih baleta: Uspavana ljepotica, Don Kihot, Orašar, Labuđe jezero, Esmeralda, Plamen Pariza, kao i koreografije modernog baleta.

Ovaj graciozni koncert je bio samo još jedan korak dalje u promociji i razumijevanju baletske, i drugih vrsta umjetnosti, koje je koncert i ova škola ponudila mostarskoj publici.

Podsjetimo da je Arabesqe prva škola u Hercegovačko neretvanskoj županiji koja je poslije više desetljeća ponovno vratila našem gradu klasični pokret, fascinirajuće koreografije i prekrasne kostime.

Posvećenost edukaciji djece, ne samo u elementima vježbi klasičnog baleta nego u kompletnom izričaju koji ova umjetnost sa sobom nosi, posebno dolazi do izražaja na jedinstvenim koncertima koji u sebi nose jasnu povezanost i s drugim umjetnostima. Vidan pokazatelj snage i prezentnosti ove škole nije samo konstantni broj djece zainteresirane za nju koja vrijedno rade nego i očigledna refleksija na ostale plesne skupine.

Ponosna na uspjeh svoje škole, njezina utemeljiteljica i voditeljica profesorica Arleta Ćehić ranije je za medije kazala kako je sretna što je uspjela privući pozornost djece svih uzrasta, što je u današnje vrijeme vjerojatno nešto najteže.

''Baletu prijeti odumiranje u manjim sredinama koje nemaju baletnu tradiciju i baš iz tog razloga, kao i konkurencije ostalih klubova, napravila sam jedan program koji slijedi sustav vježbi klasičnog baleta, ali i predstavljanje djece na jedinstvenim koncertima koji odišu glamurom prošlog, ali i sadašnjeg vremena. Važno mi je pokazati kako balet s pravom nosi epitet ‘klasični’ i da nije nimalo zastario ili je nadmašen'', kazala je Čehić.

Kopirati
Drag cursor here to close