Kulturna manifestacija

Gradonačelnici Bešlić i Bandić na Danima fra Didaka Buntića

Kultura / Flash | 08. 10. 2012. u 12:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen obilježja fra Didaku u njegovoj rodnoj Paoči započela je ovogodišnja kulturna manifestacija ''Dani fra Didaka Buntića''.

Drugog dana programa na platou ispred župne crkve u Gradnićima gdje je upriličeno svečano otvaranje manifestacije, okupljene je pozdravio gradnićki župnik fra Mate Dragićevi. Među brojnim uzvanicima i gostima bili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Didakove dane otvorio je zagrebačkom gradonačelnik Milan Bandić koji je svom u prigodnom govoru naglasio kako je više puta rekao kako nema uzora u svom radu osim svoje majke i dragog Boga, ali bi rado potpisao sve što je velik fra Didak učinio za ovaj kraj i ove ljude.

''Fra Didak pripada plejadi hrvatskih velikana, on je svojim djelima zadužio ne samo hercegovački kraj nego i cijeli hrvatski narod, odnosno hrvatsku kulturu uopće. 1932. fra. Didaku Zagreb je u čast dodijelio ulicu u širem središtu grada, ovaj velikan trajno je povezao Zagreb i Hercegovina. Na nama je da razvijamo i njegujemo te spone i dalje'', kazao je tom prigodom zagrebački gradonačelnik.

Ovom prigodom gradonačelnik je obećao kako će Zagreb kao i dosada na razne načine podržavati sve stručne skupove i kulturne manifestacije posvećene fra Didaku Buntiću.

''Fra Didak je naše zajedničko nacionalno blago, uzor i putokaz. I ako je rođen prije 140 godina njegova djela i danas su više nego aktualna. Iskreno se nadam da će dio novoizabranih narodnih zastupnika na upravo održanim izborima u fra Didaku naći svog uzora te odlučno i vizionarski u zajedništvu sa svima kojima je na srcu opće dobro poput fra Didaka raditi za svoj hrvatski narod'' istaknuo je Bandić.

Kopirati
Drag cursor here to close