Prolaze i kroz Sarajevo

Građani EU pješače sa zapada na istok Europe povodom stogodišnjice I. svjetskog rata

Kultura / Flash | 08. 05. 2014. u 16:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šezdesetak europskih građana krenulo je u četvrtak pješke iz Belgije, sa zapada prema istoku Europe i preći će 3.600 kilometara prolazeći kroz "prelomna mjesta" Prvog svjetskog rata.

Sudionici marša su krenuli iz Ypresa, na zapadu Belgije, u kojoj su se između 1914. i 1918. godine vodili žestoki sukobi, s nadom da će za pet mjeseci stići u Istanbul, nakon što pređu preko 12 država među kojim su Francuska, Njemačka i balkanske zemlje.

''Radi se o građanskoj inicijativi, ni o političkoj ni vjerskoj, kojoj je cilj da putem marša promovira dijalog između osoba različitog porijekla i iz različitih kultura'', objasnio je Sebastian de Fooz, inicijator projekta nazvanog Jorsala, kojem je pokrovitelj prredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

''Ići ćemo na mnogobrojne prelomne linije Starog kontinenta, kao što je Sarajevo, gdje je počeo Prvi svjetski rat i koji je grad simbol sukoba na Balkanu 90-ih godina", kazao je on.

''Broj sudionika marša će varirati iz dana u dan. Neki će preći cijeli put dok će se neki pridruživati po nekoliko dana ili tjedana'', precizirao je organizator.

Sudionici marša, studenti i umirovljenici, porijeklom su iz zemalja Beneluxa, Francuske, Njemačke i Maroka.

Kopirati
Drag cursor here to close