Kajtazova kuća

Grad osigurao novac za najstariju mostarsku kuću

Kultura / Flash | 07. 03. 2017. u 10:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je osigurao novac za radove na Tekućem održavanju krova Kajtazove kuće.

Agencija Stari grad Mostar je objavila kako je pokrenut postupak Javne nabave putem  izravnog sporazuma  za nabavku radova na  "Tekuće održavanje krova Kajtazove kuće".

''Za realizaciju nabavke iz člana 1 ove odluke odobravaju se financijska sredstva u iznosu od 5.000,00 KM bez PDV-a, koja su predviđena u Izmjenama i dopunama Proračuna grada Mostara za 2016. godinu (Rebalans) — („Službeni glasnik Grada Mostara" br.15/2016) i predviđena su u Privremenom planu nabavki Agencije „Stari grad" Mostar za 2017.godinu'', objavila je agencija Stari grad.

Kajtazova kuća izvorno očuvana, nastala je najvjerojatnije krajem 16. ili početkom 17. stoljeća. Kuća pripala gradskoj stambenoj arhitekturi turskog doba i najljepši je stambeni kompleks s kućom za muškarce i kućom za žene.

Visoki zidovi štite od jakog sunca i sprječavaju poglede izvana. Odaje su prostrte vrijednim sagovima, a sačuvane sit i mnogobrojne knjige pisane na arapskom. Izgrađena je od kamena i drveta.

Mnogi ovu kuću nazivaju najstarijom kućom u gradu Mostaru, a prvi vlasnik joj je bio mostarski kadija Kajtaz, koji je došao iz Turske.

''Agencija „Stari grad" Mostar je pristupila pokretanju postupka javne nabavke putem izravnog sporazuma za dostavu ponuda za nabavku radova Tekuće održavanje krova Kajtazove kuće u Ul.Gaše Ilića br.21, Mostar, odnosno u Povijesnom gradskom području Mostar, koja se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, radi obavljanja redovnih aktivnosti prema usvojenim Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Mostara za 2016.godinu (Rebalans) — Izvor financiranja Fondacija Aga Kan'', navodi Agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close