turisti su tu, ali...

Grad - muzej Jajce nije kandidat za UNESCO, a razlozi se nagađaju

Kultura / Flash | 03. 11. 2015. u 07:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jajce nije kandidat za svjetsku baštinu UNESCO-a, no uvjeravaju kako je odustajanje samo privremeno.

U Jajcu postoji ukupno 31 nekropola sa 380 stećaka.

"Iskopano je pet sondažnih jama, nađeno sedam kostura - to će se analizirati te vidjeti kako su živjeli naši preci, od kojih su bolesti bolovali", izjavio je Tvrtko Zrile, kroničar Jajca i arheolog.

Stećci su samo dio kulturne baštine Jajca. Vodopad, jedan od deset najljepših u svijetu, ipak je najprivlačniji turistima.

Službeni podaci kažu da je Jajce ove godine posjetilo 100.000 turista, većina njih prvo želi vidjeti poznate vodopade, a tek onda neki od 28 nacionalnih spomenika u općini.

Vodopad je nakon rekonstrukcije niži za oko četiri metra. Stručnjaci su kritizirali da je u cijeli projekat ugrađeno previše betona, a građani su pravili online peticije.

Za općinske vlasti vodopad nije razlog povlačenja kandidature za svjetsku baštinu UNESCO-a. Previše ssu htjeli, kažu, a problem im je i divlja gradnja.

Možda mještanima smeta novi izgled vodopada, no turisti se ne bune. novinari su ih sreli stotine preovladavaju domaći, ali i arapski znatiželjnici.

Icomos je kao savjetodavna organizacija UNESCO-a Jajcu dala preporuke što mora izmijeniti ukoliko ovaj grad-muzej na otvorenom želi dobiti službeni verifakaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close