Uspomena na majke

Grad Ljubuški diže spomenik majkama

Idejni začetnik gradnje spomenika je pokojni Ante Milas i Udruge potomaka udovica 2. svjetskog rata i poraća Ljubuški, a želja mu je bila sačuvati uspomene na sve majke, da im se društvo oduži.
Kultura / Flash | 24. 01. 2020. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ljportal / Grad Ljubuški postavlja spomenik majkama

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Ljubuškom je velik broj djece ostalo bez očeva. Siromaštvo i trpljenje bila je svakodnevnica majki koje su same podizale djecu.

U čast njima u Ljubuškom se rade završni radovi oko spomenika koji će biti svečano postavljen u sklopu proslave Dana grada.

Sam spomenik, čiji je autor poznati afirmirani akademski umjetnik Stjepan Skoko iz Ljubuškog zamišljen je da se postavi na mjestu fontane koja se nalazi preko puta zgrade Gradske uprave koja i financira radove izgradnje spomenika.

Isti je izrađen u prirodnoj veličini, a prikazuje majku s troje djece. Jedno će dijete majka držati za desnu ruku, drugo manje dijete držat će knjigu u ruci i sjedit će ispred majke, dok će treće dijete, ono najmanje, biti u njezinom naručju.

Idejni začetnik gradnje spomenika je pokojni Ante Milas i Udruge potomaka udovica 2. svjetskog rata i poraća Ljubuški, a želja mu je bila sačuvati uspomene na sve majke, da im se društvo oduži.

Na temelju podataka iz knjige “Spomenica ljubuških žrtava”, na području grada Ljubuškog bez muževa je ostalo 758 žena, a 2227 djece bez očeva, piše Ljportal.

Teško siromaštvo, samozatajnost i trpljenje bili su svakodnevnica tih majki s brojnom djecom, u zavjetnoj crnini časno i hrabro su odolijevale svim patnjama i nedaćama te su sačuvale dostojanstvo obitelji.

Izgradnja spomenika u Ljubuškom će trajno obilježiti sjećanje na žrtve majki i njihovu svijetlu pobjedu te će to biti spomenik svim majkama koje su najzaslužnije za vrijeme u kojem danas živimo.

Grad Ljubuški je u potpunosti financirao spomenik i uređenje spomen-obilježja na kojem će biti postavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close