Mostarci biraju

Glasajte za mlade; glasajte za pobjednika Nagrade Nijaz Slipičević 2020.

Drugu godinu zaredom, građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ''Nijaz Slipičević'', koju Fondacija Slipičević tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.
Kultura / Flash | 08. 08. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugu godinu zaredom, građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ''Nijaz Slipičević'', koju Fondacija Slipičević tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Ove godine, glasanje će se odvijati u dvije runde. Četiri kandidata/kinje ili kolektiva s najviše glasova će ući u finalnu rundu koja će odlučiti pobjednika.   

Glasati možete ostavljanjem komentara ispod Facebook posta sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate:

https://www.facebook.com/fondacijaslipicevic/photos/a.106280680714167/298318324843734/

Prva runda glasanja će trajati do utorka 01.09.2020. godine. Četiri prvoplasirana će ući u finalnu rundu glasanja koja će trajati od 03. do 10.09.2020. godine. Finalisti će prenijeti osvojeni broj glasova u finalnu rundu.    

Pobjednik/ca će biti kandidat/kinja s najvećim brojem glasova, dok će nagrade dobiti i drugo i treće mjesto.       

Kandidati za nagradu ''Nijaz Slipičević'' 2020.  

  1. KOŠARKAŠKI KLUB VELEŽ – za nastavak slavne priče mostarskog Veleža kroz košarku. Nedavnim osnivanjem, KK Velež je postavio temelje za budući rad na promociji sporta u Mostaru. 
  1. EMINA KAPETANOVIĆ, mlada studentica FIT-a je osmislila aplikaciju koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar - za izvrsne rezultate u polju informatičkih nauka i osvojeno prvo mjesto na FIT Coding Challengeu.
  1. RIJALDA DŽIHO - mlada karatistica koja je u Mostar donijela svjetsku bronzu i evropsko srebro, za istaknute rezultate u borilačkim sportovima i pronošenje sportske slave Mostara u svijetu.  
  1. MOSTARSKE KIŠE – legendarni mostarski hor koji je odgojio generacije muzičkih talenata, nastupao na pozornicama širom države, regije i svijeta, za kontinuiran rad sa mladima i promociju muzičke kulture u Mostaru. 
  1. ŠKOLA SKAKANJA KLUBA SKAKAČA MOSTARI – za popularizaciju tradicije skokova sa Starog Mosta među mladima i očuvanje „mostarske laste“ kao brenda i stila koji simbolizira grad.
  1. KARMEN OBRDALJ - studentica Akademije dramskih umjetnosti u Banja Luci, za osvajanje nagrade za za najbolji studentski scenarij, koju dodjeljuje Ministarstvo kulture RS.
  1. MOSTARSKI TEATAR MLADIH – teatarski kolektiv koji decenijama širi slavu Mostara po daskama što život znače u Evropi i svijetu, za kontinuiran rad s mladim ljudima i promociju kulture u Mostaru.

Ostavite komentar ispod sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate!  

O nagradi ''Nijaz Slipičević'' 

Nagrada ''Nijaz Slipičević'' je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.       

Svrha nagrade je poticati mlade ljude - likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i podstaći njihov daljnji rad i razvoj.       

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mahale Carina.     

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević - humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i  pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost. 

Dosadašnji dobitnici nagrade ''Nijaz Slipičević''

Do sada su nagrađeni plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, Rock Škola Mostar za za povezivanje mladih ljudi i rušenje barijera, reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ivan Klepić, seniorski prvak Evrope u karateu, Goran Popović, mostarac koji je primljen na prestižnu akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, književnici Almin Kaplan i Anita Pajević, akademski slikar Boris Orenćuk, plivačica Lana Pudar, Street Arts Festival koji je ponio priznanje za oživljavanje mostarskih fasada, Iva Martina Kraljević za rezultate u mentalnoj aritmetici, Mostarska asocijacija sporta, te Plesni studio Mo Stars. Plaketa „Nijaz Slipičević“, kao posebno priznanje, prošle godine je po prvi put dodijeljena Ženskom fudbalskom/nogometnom klubu Emina.

Kopirati
Drag cursor here to close