promocija

'Glas u buri' – Pjesnici iz Posušja na jednom mjestu

Kultura / Flash | 02. 12. 2015. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gimnazija fra Grge Martića iz Posušja obilježit će ovu godinu brojnim aktivnostima i događajima, a prva od njih je svečana promocija CD-a s recitacijama posuških pjesnika „Glasi u buri“, koja će se održati 4. prosinca 2015. u kinodvorani, s početkom u 18 sati.

Radi se o izuzetno vrijednom projektu, a vrijedan je iz više razloga – ponajprije stoga što posuška javnost nije dovoljno upoznata s bogatstvom pisane riječi naših književnih znalaca, još od vremena fra Petra Bakule i fra Grge Martića, preko autora koji su desetljećima stvarali najviše za svoju dušu i uho rijetkih upućenih, pa sve do mladog naraštaja koji se tek treba dokazati.

''Iako je forma CD-a za nas bila ograničavajući faktor pa smo svakog autora predstavili tek s po jednom pjesmom, ipak smo uspjeli u nečemu što nitko do sada nije napravio – okupiti na jednom mjestu sve posuške pjesnike. Pri tom smo svjesni kako smo možda koga i nenamjerno izostavili, ali to je razlog više za neke buduće promocije'', poručili su srednjoškolci.

Akademik Šimun Musa održati će predavanje o fra Franji Milićeviću i kulturno-preporodnim postignućima franjevaca u Hercegovini u drugoj polovici 19. st. Predavanje na temu „Književno stvaralaštvo fra Martina Mikulića“ održat će prof. Marija Vasilj, mlađi asistent na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru. Domaće snage predstavljaju virski župnik don Ilija Drmić, inače profesor hrvatskoga jezika i književnosti, koji će govoriti o ulozi i književnom doprinosu posuških svećenika, te književnice i članice Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Radica Leko i Miljenka KoštroVečer će biti obogaćena nastupom muške i ženske klape Zvizdan, zatim odabranim recitacijama, kao i filmom kojega su izradili učenici 2. a odjela Ivana Begić i Luka Grubišić, a sve pod suverenim vođenjem gospođe Marije Budimir s Radio Posušja i učenice 3. d odjela Marine Bago.

Uvjereni smo da ste, dragi sugrađani, kolege prosvjetari, bivši i sadašnji učenici, roditelji, prijatelji škole i lijepe riječi, pronašli dovoljno razloga za nazočiti ovom velikom događaju i postati vlasnicima svog primjerka CD-a „Glasi u buri“, poručili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close