Kripta

Gavranova knjiga o Didaku Buntiću, Slavoniji i Međugorju predstavljena u Mostaru

Kultura / Flash | 29. 11. 2016. u 18:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige 'Nekoliko ptica i jedno nebo', hrvatskoga književnika Mire Gavrana upriličeno je večeras u kripti Franjevačkog samostana u Mostaru. Knjiga govori o godinama gladi u Hercegovini, fra Didaku Buntiću, Slavoniji i Međugorju, te o dubokoj sumnji i istinskoj vjeri.

"Knjiga govori o fra Didaku Buntiću, vremenima gladi, suše, kada je on poveo akciju spašavanja djece i odveo ih u Slavoniju dok se drugi sloj romana događa 1987. i 1997. u Novoj Gradiški i Zagrebu", kazao je autor Gavran u izjavi za Fenu.

Uz fra Didaka, autor Gavran u roman je uvrstio i mnogo 'malih, toplih ljudi' jer, kako je kazao, 'ako želimo veličinu nekog čovjeka dati onda moramo vidjeti kako je on svojim životom, radom i primjerom djelovao na druge ljude'.

"Tako da sam roman gledao graditi kroz međuljudske odnose, kroz junake koje je on pokrenuo i što se s njima zbilo, a da ne bi to ostala samo biografska i povijesna priča, drugi sloj romana se događa 1987. i 1997. u Novoj Gradiški i Zagrebu čime sam pokazao kako komunicira naša prošlost i nedavna sadašnjost.

Smatram da ovaj roman ima ljudsku dimenziju i da će sigurno biti dobar onima koji su vjernici, koji to nisu i onima koji su na putu da to postanu", kazao je Gavran.

Naglasio je kako je s velikom radošću pisao ovaj roman jer su mu korijeni i po ocu i majci hercegovački, a on je rođen u Slavoniji. Istaknuo je kako su za njega Hercegovina i Slavonija dva beskrajno važna svijeta.

Pored autora, o knjizi su govorili fra Ante Marić i Robert Pehar, a nakon Mostara predstavljanje će biti upriličeno u Međugorju i Širokom Brijegu. Predstavljanje knjige organizira Župni ured Međugorje i Informativni centar Mir Međugorje.

Kopirati
Drag cursor here to close