Predavanje

Gavran u Mostaru: Suvremeni teatar rastjeruje publiku

Kultura / Flash | 01. 06. 2016. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad govorimo o umjetnosti svi smo u pravu i nitko nije u pravu'', rekao je književnik Miro Gavran tijekom predavanja mostarskim studentima u okviru "Dana hrvatskoga jezika i književnosti" na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Govoreći na temu "O književnosti i kazalištu", Gavran je rekao kako se ono što se događa u kazalištu u zadnjih 20 – 30 godina nema veze s umjetnošću nego se gledatelji žele samo šokirati.

Istaknuo je kako, radeći na svojim dramama, nastoji slušati sve u kazalištu, od scenskih radnika do redatelja.

''Suvremeni teatar rastjeruje publiku. Tko zaboravlja publiku, publika će brzo zaboraviti njega'', rekao je Gavran dodavši kako se zalaže za umjetnost koja nije elitistička.

Gavran, koji je s 22 godine napisao Antigonu koja je izvedena u Gavelli, jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

Djela Mire Gavrana su prevedena na 38 jezika. Njegove knjige su imala oko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u proteklih dvadesetak godina.

Dosad je imao više od 200 kazališnih premijera širom svijeta, počev od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova i Sofije pa sve do Mummbaija, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Praga, Bratislave, Augsburga, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Moskve, Rio de Janeira...

Kopirati
Drag cursor here to close