Integro art

Galerija Aluminij ugošćuje veliku samostalnu izložbu Ljiljane Rajković

Kultura / Flash | 17. 10. 2014. u 10:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija Aluminij najavljuje svečano otvorenje izložbe slika mostarske akademske slikarice dr. sc. Ljiljane Rajković. Ciklus je uokviren pod imenom Integro art, a program otvorenja počet će dana 23. listopada, u 18 sati.

Treba znati kako je Integro art odnosno ''Ujedinjene vizije znanosti, umjetnosti i filozofije'' ujedno nazivom ovoga slikaričina ciklusa, ali i njezina doktorskoga rada. Srž toga rada i ovih tridesetak djela velikoga formata, koje će Rajkovićka predočiti mostarskomu kulturnom općinstvu u izložbenim prostorima Galerije i Kluba Aluminij, prožima istovjetna, jedinstvena tema, zajednički su nastajali i razvijali se, ponekad prvo slika pa onda opis, a ponekad obrnutim slijedom.

''Riječ je o interdisciplinarnomu umjetničkom projektu, čijim je krajnjim ciljem uspostava nove integrirane umjetničke slike, obilježene svojevrsnim stvaralačkim transpersonalnim iskustvom'', komentira slikarica koja ujedinjuje tradicionalne i suvremene slikarske tehnike i tehnologije te vizualno predočava širok tematski dijapazon koji je, u svojoj podlozi, obilježen različnim spoznajnim sferama, od otkrića suvremene znanosti, posebice fizike, do zamisli novih teorija i filozofije.

''Slikama nastojim predočiti skrivene dimenzije stvarnosti (materiju, prostor-vrijeme, akashe polja, matriks silnice, simetriju i savršene strukture kristala), poentirane u takozvane kozmičke pejzaže'', kaže Ljiljana Rajković, o čijem je radu izvrsno mišljenje iskazao hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa dr. sc. Davor Pavuna, koji će, zajedno s hrvatskim akademikom dr. sc. Igorom Fiskovićem, 23. listopada i otvoriti izložbu u Aluminijevoj galeriji u Mostaru, priopćeno je iz Aluminija.

Inače, Ljiljana je Rajković rođena 1950. godine u Mostaru, slikarstvo je diplomirala 1976. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila i poslijediplomski studij Kvant-art. Na Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje danas predaje na Studiju povijesti umjetnosti, doktorirala je na temi Integro art. Dosad je imala više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i u tuđinstvu (Beč, Mostar, Pisa, Rim, Sarajevo, Zagreb…), a bila je i sudionicom više međunarodnih znanstvenih skupova iz područja povijesti umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close