program

Galerija 'Aluminij' Mostarcima daruje izvanrednu likovnu 2016. godinu

Kultura / Flash | 28. 01. 2016. u 13:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaključivši najuspješniju godinu u svojoj petnaestogodišnjoj povijesti, Galerija Aluminij jednako je energično zakoračila i u 2016., te već sada nema niti jedan slobodan termin za organiziranje izložbi do isteka tekuće godine.

''Prvi veliki događaj slijedi već za desetak dana, a riječ je o samostalnoj izložbi hrvatskoga slikarskog velikana Matka Trebotića, prvoj u Mostaru nakon točno petnaest godina, kada je također izlagao u našoj galeriji. Trebotića postavljamo u obadva naša izložbena salona, u suorganizaciji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, a svečanost otvorenja uglavljena je za 11. veljače. Uslijedit će, u suorganizaciji s nama prijateljskom Galerijom Martino velika dokumentaristička izložba starih fotografija iz Hercegovine, a u večer otvorenja, dana 8. ožujka, uklopit ćemo i predstavljanje još jednoga mega-monografskoga projekta te kuće, ukoričena upravo pod imenom Hercegovina'', najavljuje rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Uslijedit će, 23. ožujka, u Salonu 2, humanitarna prodajna izložba fotografija polaznika fotografskoga tečaja, u organizaciji TO HDZ-a BiH Avenija-JZ Mostar. Prihod od prodaje, ističu organizatori, namijenjen je mostarskoj udruzi za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim osobama Minores.

Fotografska priča o mostovima Mostara

''U travanj, točnije 7. tog mjeseca, također u suradnji s mostarskim Filozofskim fakultetom, ulazimo s izvanrednom samostalnom izložbom Zoltana Novaka koji je, prije par mjeseci, oduševio postavom u Umjetničkomu paviljonu u Zagrebu. Nastavljamo, potom, dugogodišnju suradnju s Maticom hrvatskom Mostar, te u sklopu Mostarskoga proljeća, 5. svibnja, u obadva salona postavljamo izložbu dubrovačkoga slikara Josipa Škerlja, našega prijatelja koji je Galeriju Aluminij svojim radovima počastio još 2004. godine. Uslijedit će, također unutar Mostarskoga proljeća, a pod pokroviteljstvom Gradskoga poglavarstva Mostara, veličanstvena fotografska priča o mostovima Mostara, s temom prije i poslije, ispričana kroz objektive oca Ćirila Ćire i sina Vladimira Ćire Raiča. Ta izložba također zaslužuje puni kapacitet naše galerije, otvorit ćemo ju dana 19. svibnja, a po njezinu završetku, ističe Vladimir, Grad Mostar zadržava sve fotografije.

Dana 25. svibnja, u Salonu 2, predstavit ćemo knjigu dr. Maria Marića, imena Stanovništvo Popova polja. Predstavljanju će pribivati i biskup dubrovački mons. Mate Uznić, a time ćemo zaključiti ovogodišnju plodnu suradnju s MH Mostar, na kojoj se i ovoga puta poštovanoj predsjednici Matice dr. Ljerki Ostojić od srca zahvaljujem – ponosan je Juka.

Monografija Zrinjskog

Lipanj je otvoren za jedno snažno mjesno pojačanje, odnosno za prvu samostalnu izložbu slika jednoga od istaknutijih mostarskih slikara mlađena naraštaja Željka Korena, u njegovu rodnomu gradu. Otvorenje je 9. lipnja.

''Mostarci su, iskustvo nam pokazuje, slabi na dokumentarističke fotografske priče o starijim vremenima, te im za 28. lipnja najavljujemo istinsku poslasticu, dosad neviđene fotografije iz povijesti HŠK-a Zrinjski Mostar, koja je neodvojivom s poviješću HGPD-a Hrvoje i postojanjem Mostarskih sokolara. Fotografije nam ustupa Galerija Martino, a tu večer predstavljamo i divljenja vrijednu monografiju Zrinjskoga, čiju objavu Martino užurbano priprema. Razdoblje prije ljetne stanke zaključit ćemo izložbom mlade hercegovačke slikarice Tamare Grbavac, uglavljene za 14. srpnja'', pojašnjava naš sugovornik, domećući kako će vrući kolovoz ponovno na zidove dovesti izbor vrhunskih četrdesetak djela iz Aluminijeva bogatog likovnog fundusa.

Ni u drugomu dijelu godine ne jenjava broj zbivanja, ali niti njihova umjetnička kakvoća, pa u Galeriju Aluminij 30. kolovoza, nakon dugih 14 godina, ponovno dolazi nenadmašni dubrovački slikarski bard Josip Trostman. Nakon njega, točnije 15. rujna, i on nakon 14 godina, u salone Galerije Aluminij vraća se još jedan hrvatski velikan, Tihomir Lončar.

''Imati Trostmanna i Lončara jednoga za drugim, u našoj relativno malenoj sredini, uspjeh je kojim se, s razlogom, nemjerljivo ponosim, a koristim prigodu zahvaliti se Filozofskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru, jer u suradnji s njima postavljamo obje te izložbe, odnosno ukupno njih pet tijekom 2016. godine. Dekan FF-a, poštovani dr. Zoran Tomić, prepoznaje značaj njegovanja kulture i umjetnosti, a osim što pomaže oplemeniti naš životni prostor, ujedno stvara mogućnost studentima Povijesti umjetnosti i ALU-a Sveučilišta u Mostaru izravno se upoznati s djelima istinskih velikana'', domeće Juka.

Senzacija u listopadu

Dan 29. rujna ostavljen je za jednu uspješnu hercegovačku kiparicu, ali o imenu će tek kada potvrde dogovor. No, već je sada moguće najaviti pravu senzaciju za 13. listopada, kada u Mostar stiže ugledno egipatsko slikarsko ime Ayyad Alnimer, koji je godinama djelovao u Jordanu, a danas živi i stvara u SAD-u.

''Ne zanimaju ga troškovi, želi izlagati u Mostaru'', prepričava Juka Alnimarovu poruku na FB stranici Galerije.

Poznavatelje vrsne umjetnosti mjesec studeni nedvojbeno će oduševiti, jer 10. tog mjeseca Galerija Aluminij i mostarski Filozofski fakultet dovode nesvakidanju obiteljsku likovnu priču. U obadva će galerijska salona, naime, postaviti zajedničku izložbu velikoga Josipa Botterija Dinija, njegove kćerke Anamarije i njezina supruga Hrvoja Peruzovića. Botteri Dini posljednji je puta u Mostaru izlagao 2003. godine, i tada Galeriji Aluminij.

''Velika završnica ostavljena je za dostojno zaključenje godine. Naime, vlasnik Galerije Martino Branimir Martinac uložio je godine truda u prikupljanje djela velikoga kipara, dubrovačkoga po rođenju, mostarskoga po stvaranju, Nikole Njirića te ćemo, 15. prosinca, postaviti njegovu prvu posthumnu retrospektivu i promovirati monografiju o životu i djelu toga značajnog stvaralačkog imena u povijesti naše umjetnosti, koja će biti objavljena u nakladi Galerije Martino. Njirićev ćemo postav zadržati i preko blagdana, odnosno njime ćemo zakoračiti u 2017. godinu, za koju već zaprimamo zamolbe za izlaganje, iz Hrvatske, Crne Gore, Grčke…'', završava Juka ovu nevjerojatnu mostarsku priču, podsjećajući kako je Galerija Aluminij znamenom društveno-odgovornoga poslovanja Aluminija d.d. Mostar, te kako su ulasci na sva zbivanja besplatni, a Galerija otvorena svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 19, te subotom od 9 do 14 sati.

U privitku je Godišnji plan, s preciznim nadnevcima i satnicama otvorenja izložbi.

Kopirati
Drag cursor here to close