Znanstveno-edukacijska tribina

Gabela, najveće trgovište Bosanskog kraljevstva

Ispočetka samo trgovište, potom grad, jedno vrijeme središte biskupije, kapetanije, kadiluka i Neretvanske krajine, nekoć dio mletačke Dalmacije a potom iznova dio Hercegovine – sve je to bila današnja Gabela.
Kultura / Flash | 05. 11. 2021. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveno-edukacijska tribina u nizu predavanja na teme čapljinske kulturno-povijesne baštine, održat će se 10. studenoga u prostorijama galerije "Tau" (stara pošta) u 19:00 sati, pod naslovom "Istraživanja Đure Baslera i važnost i specifičnosti Gabele kao nekoć najvećeg trgovišta Bosanskog kraljevstva i Humske zemlje".

Prvo predavanje će govoriti o životu i djelu jednog od najvećih bosanskohercegovačkih argeologa Đure Baslera, jer je kako ističu ''predstavljanje njegova lika i djela ne samo dužnost nego i potreba''.

Drugo, glavno poglavlje govori o značaju stare Drijeve. Najveće i najvažnije trgovište srednjeg vijeka koje je bilo izvorom nesuglasica, prijepora i sukoba, dragulj Humske zemlje i države dinastije Kotromanića, jedan od bisera kralja Hrvatske i Mađarske (Ludovika I. Velikog), trgovaca – upravitelja Dubrovačke Republike, te naposlijetku Mletačke Republike i Osmanskog Carstva.

Ispočetka samo trgovište, potom grad, jedno vrijeme središte biskupije, kapetanije, kadiluka i Neretvanske krajine, nekoć dio mletačke Dalmacije a potom iznova dio Hercegovine – sve je to bila današnja Gabela. Pored trgovišta, prikazat će se dio povijesti tog područja i veliki utjecaji koji su Dubrovčani imali, uloga hajduka i ponešto o kamenim spavačima - stećcima. Također, neizostavan dio su fortifikacije stare Gabele, sakralni objekti, kao i uzroci brojnih mitova koji se vežu uz gabelsko područje.

Tribinu će voditi magistar arheologije i povijesti Ivan Prce u suradnji s Centrom za obrazovanje i kulturu ''Akademija'', te pozivaju ''sve učenike, studente, nastavnike, turističke djelatnike, kao i sve ostale zainteresirane za povijesnu tematiku, da iskoriste priliku i poslušaju ovo jedinstveno multimedijsko predavanje, uz najavu o skorom izlasku prve knjige o povijesti Čapljine i čapljinskog kraja.''

Kopirati
Drag cursor here to close