Najbolje od kazališta

'Fuka' i zajedništvo obilježilo 2015. kazališnu godinu u Mostaru

Kultura / Flash | 28. 12. 2015. u 09:28 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međusobna komunikacija i suradnja, zajednički projekti, inicijative te borba za poboljšanje uvjeta rada i tretmana kulture u Mostaru obilježili su u 2015. godini kazališnu umjetnost u ovom gradu.
Godina je započela zajedničkim koprodukcijskim projektom Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru, predstavom 'Ajmo na fuka', koji je predstavio prekretnicu u suradnji ove dvije kuće ali i poticaj ostalim kućama.

Predstava je imala jako dobar odjek u Mostaru te je postala i veliki potencijal za gostovanja i u nekim drugim mjestima i festivalima jer tema i poruka koju šalje jeste mostarska, referira se na Mostar i na prethodni rat, ali ona u sebi ima nešto univerzalno što se prepoznaje i u svim drugim vremenima i mjestima.

Hrvatsko narodno kazalište u 2015. godinu imalo je tri premijerne predstave. Uz spomenutu 'Fuku', premijerno je prikazana predstava 'Vanja, Sonja, Maša i još jedan' te ‘Brat magarac’ autora Renea Medveščeka u režiji Lorensa Kiirua. Uz ove, program su upotpunili predstavama 'Sve o ženama', 'Chick lit', 'Kajališni sat', 'Ljepotica iz Leenanea' te su kroz 2015. godinu naglasak stavili i na pripreme oko osnivanja Dramskog studija mladih HNK Mostar, koji bi trebao početi s radom u sljedećoj godini.

Kazališnu sezonu u Narodnom pozorištu, uz projekt 'Ajmo na fuka', obilježio je i povratak festivala "Mostarska liska" na kojem je bilo prikazano osam predstava iz Mostara i regije. Festival je to koji je gradu na Neretvi od 'Balkanskog špijuna u Sarajevu', sarajevskog Narodnog pozorišta, do 'Njuški', zagrebačkog teatra Exit, donio dašak kazališnog profesionalizma koji rijetko srećemo doma.

Šezdeset šestu kazališnu sezonu Narodnog pozorišta Mostar otvorila je premijera predstave 'San ljetne noći' (u podnaslovu 'Shakespeare na deponiji') William Shakespearea u režiji beogradskog redatelja Erola Kadića. Ovo kazalište u 2015. je uz bogat program sudjelovalo i na brojnim festivalima te imalo suradnju s domaćim teatrima.

Najnagrađivanija kazališna kuća u Mostaru, Pozorište lutaka, i ovu godinu obilježila je brojnim gostovanjima, nagradama, bogatim programom ali i radionicama lutkarstva i glume za djecu, kao i nekoliko tematskih izložbi. Sezonu su počeli sudjelovanjem na Međunarodnom festivalu "Mini poletje" u Ljubljani gdje su izveli predstavu "Ljepotica i Zvijer". Ovu godinu uz standardni repertoar odigrane su i predstave "Ledeno srce", za koju su nagrađeni na Međunarodnom festivalu lutkarstva održanom u Crnoj Gori, "Pekarna Miš Maš" te su zabilježene aktivnosti na Maloj sceni "Karel Čapek" koja je bila mjesto brojnih interaktivnih kazališnih projekata.

Zadaću edukacije i poticanja moralnih vrijednosti i razbuđivanje mašte ozbiljno su shvatili i u Lutkarskom kazalištu Mostar što potvrđuje brojka od 359 predstava odigranih u prošloj 2014/2015 sezoni.

Uz standardni program ovo kazalište je donijelo i predstavu "Bajka o sreći" u režiji Jaroslawa Antoniuka gosta iz Poljske, ali i premijeru predstave 'Zmaj i princeze', kojom su sudjelovali na 48. međunarodnom lutkarskom festivalu PiF u Zagrebu te glasovima djece osvojili Zlatni lovorov vijenac na ovogodišnjem MESS-u u Sarajevu.

Ambiciozan plan ostvario je i eMTeeM 1974 koji su imali oko 150 izvedbi u ovoj godini. Kroz sezonu ovog mostarskog kazališta prošli su zanimljivi projekti kao radionice za nastavnike, profesore i učenike. U programu redovnog igranja starih umjetničkih predstava našle su se i predstave 'Morska priča' Amre Putine, 'Alisa' Seada Đulića, 'Maslinova grana' Amre Putine, 'Nije Shakespeare, ali jeste Romeo i Julija’ Seada Đulića, ‘Mimar’ Ljubice Ostojić, ‘Biti ili ne biti, pitanje je sad’ te ‘Život je san’ i ‘Othello’ kojeg potpisuje redatelj Sead Đulić.

Uz realizaciju redovnih godišnjih aktivnosti 'Bajkovnice', Međunarodne konferencije, Dana teatra mladih, Mostarskog teatarskog festivala – Festival autorske poetike, Forum dramskog pisca u ovo kazalište sudjelovalo je i na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima.

Zajedništvo mostarskih kazalištaraca, ovih pet mostarskih kuća, potvrđeno je i početkom srpnja prilikom spuštanja zastora na sezonu 2014./2015., prilikom koje su istaknuli kako će u iznimno teškim uvjetima, međusobnom suradnjom pokazati da će ustrajati u svojoj borbi za poboljšanje uvjeta rada i tretmana kulture u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Tom prilikom poslana je poruka da zajednica teatarskih profesionalaca iz čitavog grada bira put suradnje i put zajedničkih inicijativa što je za njih pravi i jedini mogući put za umjetnost u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close