hrvatski jezik

Franjo Milićević kao poticaj: Pokrenut klub studenata hrvatskoga jezika i književnosti

Kultura / Flash | 26. 11. 2015. u 10:20 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u četvrtak je održano predstavljanje Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti "Franjo Milićević" u amfiteatru Antun Branko Šimić.

''Predstavljanje još jednog kluba studenata na našem fakultetu s razlogom izmamljuje riječi pohvale'', rekao je u uvodnim riječima prodekan za znanost dr. sc. Ivica Šarac, izv. prof.

''Najprije uvijek je zadovoljstvo vidjeti da postoje aktivni studenti, oni koji žele više, oni koji se u tijeku studija ne boje angažirati u onoj dodatnoj, ali važnoj sferi aktivizma koju možda s podcjenjivačkim tonom nazivamo izvannastavnim i izvanstudijskim aktivnostima, a koje su kadra polučiti izvanredne rezultate u akademskoj zajednici, ali i društvu. Novoosnovani klub studenata, klub kroatista izrastao iz Odsjeka hrvatskog jezika i književnosti, a svojim nazivom podsjeća. upućuje, i napominje na specifičnosti našeg fakulteta i čitavog sveučilišta'', istaknuo je profesor Šarac.

Klub nosi ime Franje Milićievića, a po mišljenju prof. Šarca, to ime obvezuje, jer je upravo Milićević pokazao da se u naizgled nemogućim društvenim i političkim uvjetima mogu učiniti veličanstvene stvari u poljima prosvjete i kulture.

''Neka vam njegov primjer bude poticaj, poručio je Šarac šaljući studentima i profesorima iskrene čestitke.

Prof. dr. Katica Krešić pročelnica odsjeka hrvatskog jezika u svom govoru se prisjetila prijašnjih izjava prodekana citirajući kako je 'pohvalno kada god se nešto otvara na fakultetu', a Filozofski fakultet se može pohvaliti takvim aktivnostima.

''Studij hrvatskog jezika se pridružio ostalima. Mi smo prošle godine obilježili 20 godina postojanja studija, i tada se rodila ideja da se organizira klub studenata'', kazala je Krešić, napominjući kako su u klub učlanjeni sudenti od prve do pete godine.

Na predstavljanju Kluba  prigodno predavanje o fra (don) Franji Milićeviću održali su akademik prof. dr. sc. Šimun Musa, a performansom je obilježena godišnjica rođenja pjesnika Antuna Branka Šimića.

Kopirati
Drag cursor here to close