Kolijevka cancana

Francuski kabare "Moulin Rouge" proslavio 125. godišnjicu

Kultura / Flash | 07. 10. 2014. u 11:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati francuski kabare "Moulin Rouge", kolijevka plesa cancan, koji je ovjekovječio slikar Anri de Tuluz-Lotrek, proslavio je 125. godišnjicu.

Simbol Pariza i Francuske, pored Eiffel tornja i dvorca Versalla, "Moulin Rouge" godišnje posjeti 600.000 ljudi, od koje polovinu čine stranci, najviše Kinezi, Rusi i Amerikanci.

Čuveni kabare, koji ima 450 zaposlenih, prošle godine je zaradio 65 milijuna eura.

Svake večeri se ponovo rađa čarolija s puno perja i šljokica, odnosno s tradicionalnim plesom igračica 14 nacionalnosti koje moraju da imaju diplomu klasičnog plesa i da budu visoke najmanje 1,75 metara.

Prateći momci "Doris Boys", akrobate i žongleri koji izvode svoje točke oko plesačica, moraju biti umjetnici i visoki najmanje 1,85 metara.

Nekoliko puta godišnje održava se casting koji privlači nekoliko desetaka već preporučenih umjetnika koje bira stroga i zahtjevna direktorica baleta"Moulin Rougea" Janet Farro.

Tijekom dvosatne predstave na sceni se pojavljuju seksipilni klonovi i gusari i razna izmišljena bića, a pored bine na jednom uglu je ogroman akvariju s pet pravih pitona.

"Moulin Rouge" je otvoren 1889. godine i ubrzo je postao mondensko mjesto Pariza. Cio Pariz odlazi na predstave da gleda plesačice s čipkastim podvezicama koje igraju ples koji će Britanac Charles Morton nazvati "french cancan", ples koji zahtijeva od igrača umjetničke sposobnosti i fizičke osobnosti.

"Moulin Rouge" je stekao svjetsku slavu. Poslije John Hustona 1952. godine, redatelj Bazz Luhrman 2001. snima film o poznatom kabareu s Nicole Kidman u glavnoj ulozi, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close