Dieudonne

Francuska: Ministar unutarnjih poslova protiv antisemitskog komičara

Kultura / Flash | 29. 12. 2013. u 10:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko dana prije nove turneje spornog komičara Dieudonnea, francuski ministar unutarnjih poslova je odlučio spriječiti njegove istupe koji donose "spletke mržnje".

Sljedećih dana i prije 9. siječnja, kada će početi ta turneja od tridesetak predstava u Francuskoj, ministar unutarnjih poslova Manuel Valls će uputiti cirkularno pismo visokim državnim predstavnicima, a oni trebaju ocijeniti prigodom svake predstave postoje li opravdanja za zabranu predstava, objasnio je Valls za list Le Parisien.

Dieudonne M'Bala M'Bala je postao poznat tijekom 1990-ih godina po svojim skečevim sa židovskim humoristom Elie Semounom i zatim je počeo samostalnu karijeru sve otvorenijim antisemitskim istupima. Približio se stranci krajnje desnice Front national, čiji je bivši vođa Jean-Marie Le Pen kum jednog njegovog djeteta.

Većina medija ga ne prati, ali on je i dalje vrlo popularan na internetu gdje su neke njegove video-snimke pregledane više od dva milijuna puta.

Nogometaš Nicolas Anelka je u subotu zabijanje gola na prvenstvu Engleske popratio gestom koju je osmislio Dieudonne i koju imitiraju njegovi fanovi. Neki tu gestu nazivaju antisemitskim pozdravom, dok drugi drže da se radi o znaku neprihvaćanja sustava.

Francuska ministrica sporta Valerie Fourneyron je kritizirala "šokantnu provokaciju".

Ministrica je na društvenoj mreži Twitter istaknula da na nogometnom terenu nema mjesta antisemitizmu i poticanju na mržnju.

Kopirati
Drag cursor here to close