više o filmu

Filmska druženja na MOFF-u s ‘Oskarovcima’

Kultura / Flash | 26. 11. 2016. u 12:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dnevnik mašinovođe’’ naziv je filma koji je publika u natjecateljskom programu MOFF-a imala priliku vidjeti drugu večer Festivala, dok su redatelj Miloš Radović, te Petar Korać, jedan od glavnih glumaca, više o filmu otkrili na jutarnjim festivalskim druženjima u subotu, u galeriji Kraljice Katarine Kosače, u Mostaru.

''Film sam radio zajedno s Lazarom Ristovskim, koji je uz Petra igrao drugu glavnu ulogu, i nekako, obzirom da obojica potječemo iz obitelji željezničara to je bila tema koja se sama po sebi nametnula kao nešto što smo obojica već dugo željeli uraditi'', rekao je Radović i dodao kako je, uz prikazivanje na MOFF-u, film do sada obišao oko desetak festivala te su prve kritike, što potvrđuje i velik broj nagrada, dosta pozitivne.

Uz činjenicu da dolaze iz željezničarskih obitelji, redatelj ističe, da je ono što je zaokupilo njihovu pažnju i niz zanimljivosti koje se vežu uz ovo zanimanje.

''Statistika govori kako svaki mašinovođa tijekom karijere u trajanju od tridesetak godina ubije oko 20 ljudi. Kad smo saznali taj podatak zanimalo nas je kakvi su to ljudi i kakva je to psihologija kod osoba, koje slobodno možemo nazvati nevinim masovnim ubojicama'', komentirao je Radović ambicije koje su ga zajedno s Ristovskim, jednim od nagrađenih Stablom ljubavi na ovogodišnjem MOFF-u, 'natjerale' na rad na ovom filmu.

Baš poput 'Mašinovođe', koji je srpski kandidat za Oscara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja, publika MOFF-a će treću večer Festivala, moći pogledati još jednog od ‘Oskarovaca’ a radi se o makedonskom kandidatu, filmu ‘Oslobađanje Skopja’, kojeg je na filmskim druženjima predstavio redatelj Danilo Šerbedžija i jedna od protagonistica filma, Silvija Stojanovska.

Film je adaptacija istoimene drame Dušana Jovanovića, čija je predstava u režiji Ljubiše Ristića odlično prošla kod publike u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Zanimljivost koju je u samom uvodu istaknuo Šerbedžija jeste da je tad, kao desetegodišnji dječak, upravo on igrao jednu od glavnih uloga, dok je njegov otac Rade i tad, kao i u filmu danas, igrao ulogu Grigorija.

‘’Životna želja mog oca Rade je bila da snimi ovaj film i to je pokušavao u nekoliko navrata te smo sad u tom zajedno konačno i uspjeli. Ja nisam redatelj kojeg naročito zanimaju povijesne drame, više sam za neke male priče, ali sam zbog oca napravio neku vrstu kompromisa što je na samom kraju ispalo kao jako dobra stvar’’, komentirao je Šerbedžija suradnju sa svojim ocem.

Uz oca, jedna od uloga u filmu je pripala i Luciji Šerbedžiji, koja je, kako je istaknuo Danilo, unatoč sumnjama koje je imao na samo početku snimanja, odradila vrhunski posao i po njegovom mišljenju odigrala svoju najbolju ulogu do sada, za što je uvelike zaslužna i njezina ‘mentorica’, Silvija Stojanovska, koja u ‘Oslobođenju Skopja’ glumi Lucijinu stariju sestru.

‘’I ja sam, poput Danila, kao mlađa glumica imala svoju ulogu u ovoj predstavi, i kad sam čula da Šerbedžija radi film, morala sam biti dio te priče. Tema je univerzalna, prikazuje obitelj koja se pokušava snaći u nezgodnim ratnim vremenima i drago mi je da smo zadržali samu srž priče, dok su neki dijelovi ipak adaptirani na malo drugačiji način’’, govori Stojanovska.

Film je prikazan na festivalima u Sarajevu i Puli, a u planu je turneja po Americi kao i nekim većim festivalima svijeta. Publika u Mostaru moći će ga ocijeniti u subotu u 19 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u sklopu natjecateljskog programa MOFF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close