MFF School

Film iz Širokog Brijega osvojio Grand Prix na Four River festivalu

Kultura / Flash | 10. 09. 2016. u 17:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupni pobjednik i dobitnik Grand Prix-a na festivalu za srednjoškolsko filmsko stvaralaštvo, koji je održan od 6. do 10. rujna u Karlovcu, je film "Most" Dominika Ćorića iz BiH kluba MFF School, te je isti film ujedno i dobitnik nagrade publike, piše Hina.

Član žirija Joe Stephenson rekao je, obrazlažući nagradu, kako je nasmijati ljude jedna od najtežih stvari na filmu, a nasmijati ih na način da ne izgubiš smisao svega drugog bitnog, nevjerojatno je rijetka vještina.

"Pobjednički film ima savršeno tempirane šale, odličnu kemiju među glumcima, likove koji se ponašaju prirodno i uvjerljivo bez obzira na to kako se vrckavo ponašaju te profesinalnu razinu produkcije, a postići to u ovim godinama na jednom jeziku je postiguće, učiniti to na dva jezika je nešto sasvim posebno", rekao je Stephenson.

U ime stručnog žirija Anna Eriksson, švedska redateljica, fimska pedagoginja i savjetnica pri Svjetskom samitu medija za mlade istaknula je da pohvale ovom festivalu nisu pretjerane jer je to mjesto gdje mladi autori iz cijelog svijeta mogu stvarati u poticajnoj atmosferi s koncentracijom znanja, s razumijevanjem što njih u radu muči.

"Svi ovdje, pa i mi u žiriju, smo iz svijeta filma i znamo zamke i teškoće s kojima se međusobno u radu srećemo i da nije lako snimiti svoju priču i onda je još dati na sud publike", rekla je Eriksson. Naglasila je kako je žiri kod nagrađivanja rukovodilo baš to ima li film ono nešto posebno, tako da na žalost ima filmova koji su tehnički bili perfektni, a nisu dobili nagradu, dok su nagradu dobili kvalitetni filmovi s pričom i porukom.

Za natjecateljski program 21 Filmske revije mladeži i inozemne inačice 9. Four River Film Festivala ove je godine pristiglo 594 filmova, 162 domaćih i 432 iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

Svi su autori u dobi od 14 do 20 godina, te je oko 180 njih stiglo u Karlovac i osim u natjecateljskom programu sudjelovalo i u ponekoj od ukupno 19 radionica, debati o korupciji u društvu i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close