sve politizirano

Festival u Veneciji: Kusturica zbog Dodika ostao bez Zlatnog lava

Kultura / Flash | 25. 09. 2016. u 08:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redatelj Emir Kusturica požalio se jednom prijatelju da nije dobio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji jer je crvenim tepihom prošetao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, piše Kurir.

Kusturica je slovio za jednog od favorita za prestižnu nagradu, ali žiri Mostre odlučio je da njegov film 'Na mliječnom putu', s Monikom Belluci u glavnoj ulozi, ipak ne bude laureat, prenosi Avaz.

Sve je politizirano, a po pisanju ovih medija to se proslavljenom umjetniku nimalo nije svidjelo.

Podsjetimo, snimanje filma trajalo je 50 tjedana na lokacijama od Hercegovine i Zelengore do Andrićgrada. Tijekom snimanja bilo je angažirano 5.000 statista, aktivirano je i 800 eksplozija, a posljednji kadrovi snimljeni su u Andrićgradu, gdje je za potrebe filma napravljen centar jednog hercegovačkog sela.

Nakon završetka snimanja, Emir Kusturica rekao je za Srnu da će film na "Mliječnom putu" biti njegov politički testament.

"Kad kažem politički testament, mislim na jedno potpuno gubljenje iluzije što je bio taj rat, potpuno gubljenje iluzije i ideje o humanitarnom pravu kao nečem što je nametnuto kao ideja da se bombardiranjem pravi mir što je najnoviji izum. I na jednu krizu koja je zahvatila zapadnu civilizaciju i koja se sada razrješava na Bliskom istoku. Sedam zemalja su oni opustošili, sedam zemalja ostavili u ruševini", istaknuo je tada Kusturica.

Kopirati
Drag cursor here to close