Šibenik

FALIŠ: Festival odbila država, ali nisu prijatelji

Kultura / Flash | 17. 03. 2017. u 10:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četiri godine postojanja Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odlučilo mu je znatno smanjiti financijsku potporu, čime je ugroženo održavanje petog FALIŠ-a, čija je središnja tema "100 godina Oktobarske revolucije", a podtema "500 godina reformacije Crkve".

''Umanjenu potporu Ministarstva odlučili smo odbiti, jer smatramo da se temelji isključivo na ideološkom protivljenju idejama FALIŠ-a te da za cilj ima postupno rušenje kvalitete programa i minoriziranje do ukinuća Festivala. Jedini način da FALIŠ nastavi postojati je da zamoli donacije prijatelja, istomišljenika i svih koji vjeruju da alternativa predatorskom kapitalizmu postoji te da je bolji svijet ipak moguć, ma koliko mu se protivio establišment podržan krupnim kapitalom'', naveli su organizatori šibenskog festivala.

Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) politički je profiliran i jasno, imenom, ideološki određen Festival, kakvih je malo u jugoistočnoj Europi. FALIŠ traje od prve srijede do subote, u rujnu, održava se na javnom prostoru gradskog foruma, svi programi su besplatni i potiču komunikaciju s publikom i jedini je, kako tvrde organizatori, lijevo profilirani događaj koji potencira dijalog suvremene ljevice i religijskih zajednica, točnije crkava u, prije svega, Hrvatskoj, ali i na širem području, kao i dijalog među njihovim predstavnicima.

FALIŠ je mjesto na kojem se pravi jasna razlika između antifašizma i pokreta otpora u bivšoj Jugoslaviji te autoritarnog režima uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata.

Za manje od 48 sati kampanje prikupljanja sredstava za organizaciju Festivala, prijatelji festivala učinili su više nego što je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske planiralo za cijelu godinu.

''Trebala su, dakle, niti dva dana da putem ove platforme prikupimo gotovo trećinu sredstava potrebnih za smještaj sudionika petog Festivala alternative i ljevice u Šibeniku. Ili 13% od ukupno planiranih sredstava. Zbog toga, kao i zbog ostalih vidova podrške koju dobivamo, vjerujemo kako ćemo tijekom narednih mjesec dana, zajedno s Vama, prijateljima FALIŠ-a, biti u prilici prihvatiti i smjestiti sve goste, ali i pokriti ostale troškove festivala čija publika ne raspolaže sa 6.500.000 kuna – koliko je Ministarstvo izdvojila samo za takozvane inovativne umjetničke prakse, u što spada i FALIŠ, kojem je bilo namijenjeno punih 10.000! (bruto) – ali ima sve ono zbog čega je FALIŠ 2013. počeo bolje nego što smo se nadali i narastao brže nego što smo se usudili i pomisliti'', naveli su organizatori.

Ukoliko netko želi podržati ovaj Festivaj, može to učiniti uplatom na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva.

Podaci za uplatu:
Primatelj: Udruga FALIŠ, Nikole Tesle 1, 22000 Šibenik
IBAN: HR3324110061120009120
SWIFT: JADRHR2X Jadranska banka dd Šibenik, Ante Starčevića 4, 22000 Šibenik
Opis plaćanja: Donacija za neprofitnu udrugu Fališ
Poziv na broj primatelja: HR02 2017

Ili putem crowdfunding kampanje

Kopirati
Drag cursor here to close