MWMF

'Exultet' otvorio sedmo izdanje Mostar world music festivala

Kultura / Flash | 22. 03. 2014. u 16:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska publika u Clubu 'Aleksa' željno je dočekala 7. Mostar World Music Festival i vidno uživala u programu. Ni ovaj put nije bilo stereotipno. Produkcija festivala po tko zna koji put potvrdila je vještinu organiziranja odličnog programa u vremenu kad je kultura u živom blatu.

Nositelj večeri bio je vokalni ansambl 'Exultet' iz Čapljine koji je sjajnim a’ capella izvođenjem predstavio široku lepezu repertoara iz BiH, Dalmacije, Istre, Međimurja, Crne Gore, Makedonije, Irske, Amerike. Inače, ovaj ansambl postoji već jedanaest godina, a do sada su nastupali na raznim događajima u našoj zemlji, Njemačkoj, Švicarskoj, SAD-u i cijelom Balkanu, ali MWMF je prvi festival na kojem su se predstavili publici.

"Puno nam znači poziv na ovaj pozitivni i nadahnjujući festival. Dobili smo priliku da pokažemo šta radimo i kako radimo, da sretnemo staru i upoznamo novu publiku. Posebno mi je drago radi uspjeha izražene interakcije koju je publika odlično primila. Želimo sve potaknuti na pjevanje. Da se ljudi različitih generacija uz pjesmu sastaju, upoznaju, druže, jer je to prije svega ugodna terapija.

Baš u tom duhu su i nastale skladbe koje su bile na programu, dakle tradicionalne, izvorne pjesme iz nama dragih bližih i daljih krajeva svijeta", kazala je prof. Gabrijela Glavinić, dirigentica i voditeljica 'Exulteta'.

Osim World Music Centra i poziva na festival prisutnog na svjetskoj mapi world music festivala, entuzijazam 'Exulteta' podržao je i jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kantautora Sanel Marić Mara. Lagano poput povjetarca sa Neretve ponio je sve prisutne na planine Paname. Pjesma 'Planine Paname' je nova Marićeva pjesma koja je tek puštena u eter.

"Drago mi je podržati ove pozitivne ljude, a posebno je interesantna činjenica to što je i tekst 'Planine Paname' napisao Čapljinac Mehmed Begić Meša, koji već nekoliko godina živi u Nikaragvi", rekao je Mara prije izvođenja pjesme.

"Ne sjećam se puno svojih snova i planova, ali jedan san sam upravo ostvario. Trebalo je da prođe desetak godina otkad smo Mara i ja prvi put pokušali napraviti pjesmu u mojoj studentskoj sarajevskoj sobi, i brzo odustali, jer sve ima svoje vrijeme, a to nije bilo vrijeme. Izgleda da su morale da prođu godine, dani, mjeseci, oceani i kilometri kontempliranja, da bi se desilo u pravoj sekundi, lagano i brzo.

Od naših prvih susreta, prije dvadesetak godina, ispred Četvrte osnovne i u Starom gradu u Mostaru, sve je radilo za to, trebalo je ostaviti Hercegovinu, trebalo je naći neka druga svoja sunca, trebalo je shvatiti šta nemamo da bi postalo jasno da napokon imamo pjesmu, da i planine Paname pjevaju o Srcu Hercegovine", iz daleke Nikaragve za Bljesak.info izjavio je autor teksta 'Planine Paname' Mehmed Begić Meša.

Na samom početku večeri, direktorica festivala Aleksandra Savić, vrlo je inspirativno govorila, ističući kako je entuzijazam u današnjim vremenima suho zlato, jer samo entuzijazam može odoliti teškim iskušenjima stvaralaštva, kreativnog procesa i na kraju opstanka ideje.

"Interesantni su putevi onih koji vjeruju u svoje ideje. Danas je Svjetski dan poezije i prvi dan proljeća i svi smo zajedno pod krovom bezvremenskog pjesnika i čovjeka kosmosa Alekse Šantića. 'Exultet' je izuzetnim senzibilitetom izveo Šantićevu pjesmu 'Što te nema', a Mara Mešine 'Planine Paname'. Hercegovina je zemlja vječne inpiracije, a Hercegovci izgleda bez obzira gdje odu i žive svoj duh nose sa sobom", kazala je Savić.

Kopirati
Drag cursor here to close