Zanimljivi sadržaji

Evo što se nudi na Mostarskom ljetu ovog tjedna

Knjiga Envera Imamovića, zasnovana na arhivskoj građi, dočarava atmosferu tadašnjeg gradskog života, običaja i tradicije, kao i slike lokaliteta vezanih za Moriće i koloplet njihove tragične sudbine.
Kultura / Flash | 20. 06. 2022. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' i ovog tjedna na rasporedu su zanimljivi sadržaji.

Večeras će u Narodnoj biblioteci Mostar biti upriličena promocija knjige ''Pogibija braće Morića'' autora Envera Imamovića s početkom u 20 sati.

Knjiga Envera Imamovića, zasnovana na arhivskoj građi, dočarava atmosferu tadašnjeg gradskog života, običaja i tradicije, kao i slike lokaliteta vezanih za Moriće i koloplet njihove tragične sudbine. Autor se slaže s ocjenama promotora da je knjiga povijesni roman, pisan za široku čitalačku publiku, na starobosanskom, zapravo ''na jeziku kojim su govorile naše nane'', punom pomalo zaboravljenih riječi kojima se u poznijim godinama ipak spontano vraćamo jer su, naprosto, nasljeđe. Na promociji će osim autora govoriti promotori: Mesud Hero, povjesničar i Hasan Eminović, novinar i publicista.

Također, u Narodnoj biblioteci Mostar, u srijedu, 22.06., bit će održana promocija knjige ''Biblioteka na početku trećeg milenija'' autora Enesa Kujndžića, s početkom u 10 sati.

Autor se analitički, objektivno, sveobuhvatno, detaljno, kompilacijski, osvrće na različite segmente djelovanja NUBBiH, kao matične ustanove u oblasti bibliotekarstva u BiH. Kujundžić, koji je više od deset godina proveo na funkciji direktora NUBBiH u knjizi korisnicima prikazuje svoju privrženost i uvodi ih u promjene bibliotečke prakse, uzrokovane društvenim promjenama i biblioteci 21. stoljeća.

Recenzent knjige Ismet Ovčina i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić ukazali su na osobni angažman Enesa Kujundžića na spašavanju preostalog dijela bibliotečkog fonda NUBBiH i ponovnom uspostavljanju funkcija razorene Biblioteke u ratno-poratnom razdoblju. Svako poglavlje obiluje važnim informacijama na polju znanosti općenito, bibliotekarstva i informacijskih znanosti posebno, gdje dolazi do punog izražaja autorova upućenost u ovu problematiku. Promotori knjige su: Omer Mičijević,  Nusret Omerika i Enisa Gološ.

Istog dana, u večernjem terminu, točnije u 19:30 sati, u kulturnom centru Mostar-Sjever, Enes Kujundžić će promovirati još dvije svoje knjige: ''Sarajevski sahan između Beča i Stambola: kulturološka perspektiva bošnjačke kulinarske baštine'' i ''Sevdah kao ogledalo života''. Osim autora, na promociji će govoriti i promotor Nusret Omerika.

Zatim, u petak, 24.06., na sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će odigrana predstava "Bog masakra" u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.
U komediji "Bog masakra" četvero roditelja se sastane kako bi na civiliziran način riješili problem tuče svoje djece i sami se pretvore u vrišteća i neodgojena derišta. "Bog masakra" je komedija koja ismijava mane ekstremno politički korektnog i liberalnog društva u koje se svesrdno trudimo pretvoriti, ali i generalno mane svih ljudi u svojoj pretencioznosti. Univerzalna je jer ismijava univerzalnu potrebu zatomljivanja životinjskog instinkta i nemogućnost prevazilaženja vlastitog ega u sukobu. Dokazuje da, koliko god se trudili biti civilizirano, tolerantno, miroljubivo i uređeno društvo, ipak ne možemo pobjeći od svoje primarne i primatne prirode.

Kostimograf je Amin Ćosić, a scenografiju i dizajn je radio Amar Zahiragić. U predstavi igraju: Ivona Baković, Dženita Imamović Omerović, Mak Čengić i Davor Sabo.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close