dođi da vidiš

Evo što donosi 'Noć muzeja u Hercegovini'

Kultura / Flash | 20. 05. 2016. u 10:33 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna manifestacija Noć muzeja obilježava se 21. svibnja, a muzeji u Hercegovini otvorit će posjetiteljima svoja vrata nudeći im sadržaje bez velikih ''iznenađenja''. Većina njih nam je rekla kako će biti riječ o simboličnom obilježavanju ovog muzejskog praznika.

Muzej Hercegovine

Međunarodni dan muzeja u Mostaru će se obilježiti izložbom fotografija pod nazivom 'Iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar' u prostoru Galerije Ćorović, koja će biti otvorena već u petak 20. svibnja u 14 i 30 sati, dok se za subotu pripremaju malo drugačijim sadržajima.

''Povodom Europske noći muzeja, Muzej Hercegovine će otvoriti vrata za posjete zainteresiranih 'Interpretacijskom centru MuM' 21.svibnja od 10 sati do ponoći. Ovo je simboličan način da obilježimo ovaj dan, jer je naš muzej ove godine i sudjelovao u izboru za najbolji Europski muzej godine, te smo htjeli staviti naglasak na naš muzej'', rekao je za Bljesak.info Anel Duraković ispred Muzeja Hercegovine i dodao kako će ulaz biti besplatan.

Muzej 'Bitka za ranjenike'

Muzej u Konjicu je za Noć muzeja, kao i manifestaciju Dan muzeja, koja se obilježava 18. svibnja, spojio u aktivnost koja traje već neko dulje vrijeme. U prošlom tjednu su manifestaciju otvorili izložbom 'No passaran', koja je posvećena formiranju interancionalnih brigada u Španjolskoj za vrijeme građanskog rata, dok su u četvrtak 19. svibnja, imali radionicu s učenicima srednje škole.

''Tema Dana muzeja ovu godinu jeste 'Muzeji i krajolici pejsaži', pa smo tu radionicu radili na srodnu temu 'Moj doživljaj memorijalnog kompleksa Bitka za ranjenike ne Neretvi'. Središnji događaj manifestacije bit će promocija knjige autora Adisa Tanović i izložba 'Bosna i Hercegovina', odnosno prirodno i kulturno blago naše zemlje, koju ćemo otvoriti u petak 20. svibnja u 18 i 30 sati'', rekao je za Bljesak.info Ćamil Cero, direktor muzeja i muzejski savjetnik i dodao kako posjet muzejima raste iz godine u godinu, te da na ovim manifestacijama tradicionalno bude velik odaziv.

Muzej će u subotu, 21. svibnja, raditi čitav dan, a ulaz za sve događa je besplatan.

Zavičajni muzej Konjic

Zavičajni muzej u Konjicu će Međunarodnu noć muzeja proslaviti uz izložbu glazbenih instrumenata i glazbenih medija, koja će biti na prezentirana na uređaju za reprodukciju zvuka.

''Svake godine se tudimo na neki način obilježiti ove manifestacije i evo i ovu godinu ćemo to uraditi ovom izložbom, uz koju ćemo imati i akcijsku prodaju muzejskih publikacija i suvenira, naravno uz besplatan ulaz'', rekla je za Bljesak.info Jela Duvnjak, muzejski etnogol, i pozvala sve zainteresirane da im se pridruže u proslavi koju će početi u petak 20. svibnja u 18 sati.

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno je u srijedu 18. svibnja obilježila Međunarodni dan muzeja uz večer klasične gitare, dok za Noć muzeja nisu pripremili neki odvojeni program.

''Te dvije manifestacije smo obilježili u srijedu kad smo imali večer klasične gitare na kojoj je nastupao Sanel Sabitović, profesor iz Sarajeva i njegov učenik Amar Biser. Tijekom dana bio je besplatan ulaz na našu stalnu postavu, kao i svake godine, a poseban program smo imali i za djecu'', poručili su iz ovog muzeja za Bljesak.info.

Tomislavgrad ''uranio'', Ljubuški ''zakazao''

Muzej fra Joze Križića u Tomislavgradu je Noć muzeja proslavio 29. siječnja,kada se to obilježava u susjednoj Hrvatskoj, otvaranjem Zavičajne galerije gdje su prikazali radove akademskih umjetnika njihovog kraja.

''Tu prigodu smo obilježili krajem siječnja i uz otvaranje Zavičajne galerije mogao se pogledati i naš stalni postav, a svim zainteresiranima ulaz je bio besplatan do kasno u noć'', poručili su iz ovog muzeja za Bljesak.info istaknuvši kako za sutrašnji dan nisu pripremili nikakav poseban program.

Uz navedene, Hercegovina se diči i muzejom samostana sv. Ante na Humcu u Ljubuškom, koji, kako su nam rekli, povodom ovih manifestacija nisu pripremili nikakav poseban program.

Kopirati
Drag cursor here to close