BiH

Esposito: Bošnjaci imaju europski identitet

Kultura / Flash | 21. 10. 2013. u 07:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanski muslimani jesu europski muslimani koji imaju snažnu žicu kozmopolitizma, ne samo prema drugim vjerama i nacijama nego i unutar sebe, kazao je u intervjuu za današnji Dnevni avaz profesor John Esposito, američki stručnjak svjetskog glasa za odnose islamske i zapadne civilizacije.

Esposito je nedavno postao i počasni doktor znanosti Univerziteta u Sarajevu, a slovi za jednog od najbolji poznavatelja odnosa između islama i zapadnih, američkih i europskih društava. On smatra da se u BiH treba razvijati takav europski muslimanski identitet i spriječiti utjecaj stranih kultura iz arapskog svijeta.

- Kada sam počeo istraživati islam, on se promatrao u svjetlu stereotipa ''kamile i pijesak''. Tek je iranska revolucija navela mnoge da se zapitaju kakva je to religija, i to ponajviše diplomate koji su te događaje promatrali kao političku prijetnju, a oni nisu obučeni da se bave vjerom i kulturom.

Početni interes bio je vođen negativnim stavom, a u obrazovnim sistemima na Zapadu nije se učilo o islamu ili Bliskom istoku. Uslijedilo je i veliko zanimanje medija, a tu "krv" dobiva najviše pažnje. Ali, onda dolazi 11. rujan, koji donosi eksploziju interesa za arapski svijet i islam, još negativnije nego ranije - kao globalna prijetnja. Iz tih tenzija razvilo se ono što danas zovemo islamofobija. Ne samo da je vidimo kod vjerskih tvrdolinijaša nego i u politici, imamo antiislamske i antimuslimanske političke stranke u Europi. Antiislamski i antiimigrantski pokreti su u porastu. To ja zovem rakom društva i to je velika opasnost -
rekao je Esposito.

 On smatra da je Balkan, kao i Turska, i geografski kombinacija Europe i islamskog utjecaja.

- Postoji dojam o određenom pluralizmu, demokratičnosti i mogućnosti da se uspješno objedine obje civilizacije. Bosna i Hercegovina definitivno može to biti i igrati tu ulogu. Snažna žica kod islama u BiH je ne samo pluralizam prema drugim vjerskim i etničkim zajednica nego i unutar sebe. Ljudi mogu biti muslimani i biti različiti, nema vjerskog raslojavanja. Najbolje je što kod vjernika i vjerskih autoriteta postoji taj kozmopolitski mentalitet. Biti musliman u BiH znači biti evropski musliman. Bosanska kultura snažno je pod utjecajem Evrope i taj identitet treba razvijati. Pa, vi imate izbore u Islamskoj zajednici, to je jedinstveno u svijetu - rekao je, između ostalog, za Dnevni avaz  John Esposito američki stručnjak za odnose islamske i zapadne civilizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close