Oaza

Skriveni od drugih: Zavirite u najuređenije dvorište Mostara

Za samu ideju i održavanje vrta, koji se prostire na oko 150-ak kvadrata, zaslužna su dvojica susjeda koji su godinama nesebično ulagali svoje vrijeme i trud.
Kultura / Flash | 04. 07. 2018. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među najljepšim i najuređenijim gradskim prostorima Mostara,  krije se jedno od najljepših dvorišta, smješteno u naselju Zgoni. Dvorište pripada stanarima stambenog bloka koje čine tri povezane zgrade te ćete, i u slučaju da prolazite tik pored njih, teško primijetiti ovu oazu zelenila, skrivenu od očiju prolaznika.

Za samu ideju i održavanje vrta, koji se prostire na oko 150-ak kvadrata, zaslužna su dvojica susjeda koji su godinama nesebično ulagali svoje vrijeme i trud.  Danas je njihovo dvorište, na natječaju koji raspisuje Grad Mostar, proglašeno jednim od najuređenijih gradskih prostora.

Foto: Bljesak.info / Atrakcija za djecu :)

''Krenuli smo s ovom idejom prije par godina, susjed i ja.  Ja sam umirovljenik, on se bavio građevinom, i zajedničkim snagama smo došli do ovakvog vrta koji danas čini pravu malu oazu'', govori umirovljenik Petar Vukičević, otključavši nam vrata za dvorište smješteno iza njihovog stambenog bloka.

FOTO: Bljesak.info / Zanat metalostrugara Petar je iskoristio na realizaciju brojnih ideja

Vrt je ograđen visokom živom ogradom, od zelenila i loze, jer su se na taj način željeli zaštiti od pogleda prolaznika i susjeda. Zaključan je kako bi ga sačuvali od neželjenih upada, a svaki stanar posjeduje ključ, te u bilo koje vrijeme ima slobodu pristupa zelenom dvorištu.

''Vrt ne pripada meni, on je u vlasništvu svih stanara i drago mi je da u posljednje vrijeme vidim sve više njih, naročito mladih,  kako guštaju u njemu'', govori Petar i dodaje kako mu je drago da su pojedini susjedi preuzeli inicijativu te planiraju u dvorištu napraviti i kutak za djecu.

Foto: Bljesak.info / Ključeve za zelenu oazu posjeduju svi stanari

Vrtom se prostiru kamene staze, posjeduje i kamin, mali bunar, odvojene stolove za druženje, malene kamene kućice, te mnoštvo zimzelenog bilja i cvijeća.

Foto: Bljesak.info / 'Ranije nisam radio s kamenom, ali sve se može uz dosta strpljenja', govori Petar

Danas je, kako nam govori Petar, uređenje i brigu za vrtom preuzeo na sebe, jer je nažalost njegov susjed preminuo.

''Susjed je uložio dosta i vremena i novca. Od kad ga nema drugačije je, ja sam nastavio, kosim i brinem se za sve, ali nije isto. Nedostaje mi, ipak je sve ljepše u društvu'', govori Petar koji naglašava kako je prije svega za ovaj hobi potrebno dosta živaca i strpljenja.

FOTO: Bljesak.info / Vrijeme je za novu kosilicu

Na natječaj Grada Mostara, kako nam govori umirovljeni metalostrugar Sokola, njihovo dvorište je prijavila susjeda Ivona, a iznos od 250 KM, koliko su dobili osvojivši ovu titulu, utrošili su na kupovinu nove kosilice.

Foto: Bljesak.info /
Kopirati
Drag cursor here to close