Tuzla

Dvije zbirke iz međunarodne galerije portreta proglašene nacionalnim blagom BiH

Kultura / Flash | 08. 02. 2013. u 14:53 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije zbirke koje čini preko dvije tisuće umjetničkih djela i koje se nalaze u depou Međunarodne galerije portreta u Tuzli, službeno su od Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika proglašene nacionalnim blagom BiH.

Odluku da se pokretnim dobrom proglasi zbirka "Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije" i zbirka slika Ismeta Mujezinovića, donijela je predsjedavajuća Povjerenstva Ljiljana Ševo skupa sa članovima Amrom Hadžimuhamedović, Zeynep Ahunbay, Martinom Cherryjem i Dubravkom Lovrenovićem, javlja Tuzlanski info portal.

Prema riječima direktora MGP Tuzla Dženana Jusufovića, ovakva odluka Povjerenstva galeriju portreta je pozicionirala na svjetsku umjetničku razinu.

''Dok se nije završila ova procedura mi nismo bili u tom elitnom krugu umjetničkih galerija. Dosta se posla uradilo, a pripreme za sve ovo trajale su tri godine. Dakle, od 2010. kada sam došao na mjesto direktora Galerije. Zacrtao sam pored svih ktivnosti koje provodimo i radimo, da moramo uraditi i ovo", istakao je Jusufović za TIP.

Ova odluka ima uticaja i na uređenje galerijskog depoa, točnije na projekt restauracije i konzervacije umjetničkih djela, a koji je tuzlanska galerija započela prošle godine u suradnji sa Univerzirtetom iz Beča, Odsjek za restauraciju i konzervaciju.

Prva faza projekta realizirana je prije nekoliko mjeseci, a podrazumijevala je čišćenje i razvrstavanje umjetničkih djela, koja su proteklih godina bila puštena da propadaju.

Jusufović je istakao i da je potez spomenutog Povjerenstva, a koji se ogleda u proglašenju djela nacionalnim blagom BiH, doveo do kraja bilo kakvih malverzacija koje su u proteklim godinama bile itekako prisutne u ovoj ustanovi.

Poražavajuća je činjenica i da se nakon dvije godine, koliko je prošlo, istrazi o krađi umjetničkih djela iz MGP koja imaju višemilijunske vrijednostnije, ne nazire kraj.

Veći broj djela još uvijek nije pronađen, a osumnjičeni za njihov nestanak nisu procesuirani.

''Kompletni podaci vezano za galeriju i ova djela nalaze se i u Povjerenstvu Mi sada imamo jednu obavezu više, jer ćemo morati svake godine podnositi izvještaj. Sada je u pitanju jedan potpuno drugačiji pristup svemu ovome, a i država sada ima jednu obavezu, a to je da na odgovarajući način nama osigura da zbrinemo na pravi način djela koja se nalaze u galeriji'', dodao je Jusufović.

Kopirati
Drag cursor here to close