Na granici župa

Dvadeset i jednu godina nakon osnutka župe, Cim i Ilići dobivaju župnu crkvu

Kultura / Flash | 14. 08. 2014. u 11:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije mostarske župe - sv. Luke u Ilićima i sv. Marka u Cimu do kraja godine trebale bi dobiti svoju župnu crkvu. Gradnja ovog objekta traje već više od godinu dana, a sada su u završnoj fazi građevinski radovi, te slijedi unutarnje uređenje crkve.

O povijesti gradnje za Bljesak.info govorio je don Ivan Perić, župnik Cima i Ilića. Don Ivan tumači kako je potreba za gradnjom crkve prisutna od davnina, te je mostarska Biskupija početkom osamdesetih godina kupila zemljište u Cimu s namjerom gradnje filijalne crkve katedralnoj župi. Međutim, tadašnje vlasti nisu bile suglasne s tom idejom, niti su htjele izdati potrebne dozvole.

Početkom 1993. godine, tadašnji mostarski biskup Pavao Žanić osnovao je četiri nove župe, u dijelovima grada koji su do tada pripadali župi Katedrala, među njima i župe Cim i Ilići. Od 1993., pa sve do danas, već dvadeset i jednu godinu liturgijski i pastoralni rad u ovim župama odvijao se u župnoj kući na Barakovcu u Ilićima. Kapelica u prizemlju nikako ne može biti dovoljna za sve duhovne potrebe svojih vjernika.

Radovi na gradnji crkve počeli su u proljeće prošle godine. Arhitektonski gledano, riječ je o trobrodnoj crkvi, u obliku latinskoga križa, koja za uzor ima starokršćansku baziliku otkrivenu u Crkvinama u Cimu. Kako se nalazi na granici župa Cim i Ilići, služit će kao župna crkva za obe župe.

Građevinski radovi stigli su do završne faze - još preostaje postaviti kupolu i križ na zvonik, koji će biti visok 50 metara. Tri zvona u funkciji su od kraja srpnja, otkucavaju sate i tri puta dnevno pozivaju na molitvu.

- Ako crkva ne bude gotova do sv. Luke, nadamo se da će biti do došašća, te da ćemo proslaviti Božić u njoj, ističe župnik don Ivan Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close