Depolitizirati Crkvu

Drvarski župnik: Ponižavajuće da je izgradnja crkve predmet političke trgovine

Kultura / Flash | 16. 02. 2017. u 21:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik voditelja Misije OESS-a u BiH Alexander Chuplygin sastao se u četvrtak u Drvaru s drvarskim župnikom donom Davorom Klečinom.

Najvažnija tema razgovora bio je problem izgradnje katoličke crkve u Drvaru, koji je aktualiziran nakon što je prije nekoliko dana drvarski župnik uputio dopis načelniku općine Drvar u kojem moli da općina dodijeli zemljište s dozvolama za izgradnju katoličke crkve, priopćeno je iz župe Drvar, a prenosi Fena.

Župnik je istaknuo da se pitanje izgradnje crkve mora depolitizirati, te naglasio da je za katolike u Drvaru ponižavajuće da je njihovo pravo na crkvu predmet političke trgovine između dvije vladajuće koalicijske stranke u Hercegbosanskoj županiji – HDZ BiH i SNSD.

Govoreći o međureligijskim odnosima u Drvaru, župnik Klečina je rekao da Katolička Crkva aktivno doprinosi stvaranju pozitivnog ozračja i povjerenja u toj sredini.

Zamjenik voditelja Misije OESS-a u BiH istaknuo je da se "OESS načelno zauzima za ljudska prava, između ostalog, i za pravo na slobodu ispovijedanja vjere na mjestima prikladnim za to".

Gosti i domaćini su nakon susreta kratko obišli prostorije društvenog doma u Drvaru, koji se već 22 godine koristi kao crkva.

Podsjetimo, u Drvaru se ni prošlih godina općinske vlasti nisu oglasile na ponovljene molbe župe Drvar i Banjolučke biskupije da se župi dodijeli zemljište i sve potrebne dozvole za gradnju nove katoličke crkve, za duhovne potrebe 500 sugrađana katoličke vjeroispovijesti koji se već 21 godinu okupljaju u neuvjetnoj i derutnoj zgradi bivšeg društvenog doma „Partizan“.

Naime, do 1949. u Drvaru je postojala katolička crkva koja je te godine - naredbom tadašnjih komunističkih vlasti – srušena, a crkvena zemlja oduzeta i nacionalizirana.

Kopirati
Drag cursor here to close