Četvrti put u BiH

Druga noć SCMF - Beethoven u izvedbi zapanjujućeg Christophera Taylora.

Kultura / Flash | 31. 08. 2014. u 06:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga noć koncertnog programa Sarajevo Chamber Music Festivala rezervirana je bila za nastup Christophera Taylora.

Na programu su bile posljednje tri Beethovenove klavirske sonate: op. 109, op. 110 i op. 111.

Dvadesetominutni uvod u program vodio je bosanskohercegovački pijanist i profesor klavira na Muzičkoj akademiji Dragan Opančić.

Za nastup rado viđenog gosta u Sarajevu, izvrsnog američkog pijanista Christophera Taylora vladalo je veliko zanimanje. Za Taylora je ovo četvrti nastup u bh. prijestolnici, a svaki prethodni bio svojevrstan pijanistički spektakl.

U koncertnom repertoaru klavirskog maga Beethoven zauzima posebno mjesto, budući da je Taylor već kao sedmogodišnji dječak bio fasciniran magijom zvučanja Beethovenovih kompozicija i za opus bečkog genija ostao je vezan tijekom cijele svoje pijanističke karijere. Taylor je na konferenciji za medije i sam istaknuo da je ovo prvi put da on izvodi tri posljednje klavirske sonate Beethovena na jednom koncertu, i da je to rijetka praksa u svijetu pijanizma jer su sve tri sonate prekompleksne, i da će to opet za njega biti ozbiljan izazov kojem se rado prepušta. Riječ je o Sonatama op. 109, E dur, op. 110, As dur i op. 111, c mol.

The New York Times smatra Taylora ''zastrašujuće talentiranim'', a Los Angeles Times njegove izvedbe naziva ''zapanjujućim''. Dobitnik je nagrade ''Avery Fisher Career Grant'' 1996. godine i brončane medalje 1993. godine na međunarodnom pijanističkom takmnatjecanju ''Van Cliburn'', najvažnijem svjetskom natjecanju pijanista. Godine 1990. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju ''William Kapell'', a jedan je i od prvih dobitnika nagrade za mlade umjetnike ''Irving Gilmore''.

Nastupao je širom svijeta sa brojnim koncertnim umjetnicima i renomiranim ansamblima, na najznačajnijim svjetskim pozornicama.

Profesor je klavira na univerzitetu Wisconsin-Madison.

Kopirati
Drag cursor here to close