i Uskrs i Vaskrs

Dolazak Pesaha: Počinje tjedan velikih blagdana

Kultura / Flash | 03. 04. 2015. u 18:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak Pesaha, jednog od najznačajnijih židovskih praznika, obilježen je u petak navečer u Sarajevu pashalnom molitvom u sinagogi i tradicionalnom seder večerom u Židovskoj optini.

Molitve, čitanje Hagade i svi običaji odvijali su se po strogo utvrđenom redu. Jela i pića te svaki element obredne večere imaju precizno određenu ulogu, simbolično podsjećaju na robovanje jevrejskog naroda u Egiptu i na njegovo spasenje.

Kuhana jaja na trpezi simboliziraju obnovljivost života, gorke trave gorčinu ropstva, salata slast slobode a meso podsjeća na žrtvu prinošenu za vrijeme jeruzalemskog hrama. Kolač od suhog voća (haroset) je simbolika maltera kojim su robovi Židovi gradili u Egiptu.

Nijedan židovski praznik nema u sebi toliko židovskog duha ni toliko složenih obreda i propisa kao Pesah, poznat i kao praznik beskvasnog kruha.

Veličina je u tome što je jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem - dobijanjem Tore - Deset Božijih zapovijedi. Tako je Pesah istovremeno povijesni i vjerski blagdan.

Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini, rekao je kako se ove godine Pesah obilježava 450. put u Sarajevu jer je toliko godina prošlo od dolaska Židova na ovo tlo.

''U osam dana, koliko se obilježava, dolaze i kršćanski veliki blagdani - pravoslavni Vaskrs i katolički Uskrs, pa će Židovi slaviti zajedno s njihovim sugrađanima kršćanima'', rekao je Finci.

Budući da je sloboda glavna simbolika Pesaha, Finci naglašava da se za tu vrijednost vrijedi uvijek boriti i "nastojati da je zadržimo za sebe i druge".

Kopirati
Drag cursor here to close