Umjetnost

Dodjelom nagrada završeno 66. Splitsko ljeto

​Ovogodišnje 66. ​Splitsko ljeto ​ostat će zapamćeno po znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera ​zbog kojih je gledalište bilo smanjeno.
Kultura / Flash | 15. 08. 2020. u 10:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvedbom plesne predstave "Correr o fado" i dodjelom nagrada, u petak navečer je na Sustipanu završilo 66. Splitsko ljeto.

Nagradu "Judita" za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere "Lombardijci" Opere HNK Split, dok je "Juditu" za dramski program dobila predstava "Francuzica" Ilije Zovka u produkciji Drame splitskog HNK, te režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.

Žiri glazbenog programa 66. Splitskog ljeta kojeg su činili dirigentica Marija Ramljak, profesorica solo pjevanja Vesna Coufal Jaić, te predsjednik žirija Goran Sučić, maestru Lipanoviću dodijelio je nagradu jednoglasno, javlja Hina.

"Interpretacija te kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto.

Kada se doda i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta", napisali su u obrazloženju.

Smatraju i da su odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili dostojni protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića.

"Nagrada 'Judita' potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme", istaknuli su te Lipanoviću čestitali na nagradi.

Druga nagrada Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta, koja je dodijeljena predstavi Francuzica, također je donesena jednoglasno. Nju je donio žiri u kojem su bili glumica Alin Antunović, glumac Vinko Mihanović i novinarka, te kazališna kritičarka ujedno i predsjednica žirija Jasmina Parić.

"Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić tom predstavom odali su počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. 'Francuzica' nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, usamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnenice", navodi se u obrazloženju.

Za Snježanu Sinovčić-Šiškov su rekli kako je kreirala svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je pak svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera".

Ovogodišnje 66. Splitsko ljeto ostat će zapamćeno po znatno otežanim okolnostima i uz provođenje svih preporučenih protuepidemijskih mjera zbog kojih je gledalište bilo smanjeno. Publika je tijekom mjesec dana odvijanja bogatog programa mogla vidjeti šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi od čega su četiri izvedbe bile operne, 15 dramskih i pet baletnih, kao i 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

Festival je posjetilo više od pet tisuća gledatelja, a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Prošlih godina na Peristilu se u publici moglo smjestiti 418 gledatelja, dok ih je ove godine tamo bilo tek 130 odnosno 180.

Kopirati
Drag cursor here to close