Od 24. do 26. srpnja

Dođite u Stolac na Slovo Gorčina

Slovo Gorčina je festival koji se održava od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi.
Kultura / Flash | 22. 07. 2020. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji program festivala, Slovo Gorčina koji će se održati od 24. do 26 srpnja u Stocu sublimacija je književnosti, likovne umjetnosti, muzike, filozofije, rečeno je na današnjoj press konferenciji u Mostaru u prostoru Tabhane.

Slovo Gorčina je festival koji se održava od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni  događaj u bivšoj državi. U ratu je doživio stanku od nekoliko godina, ali nakon toga je nastavio živjeti, s nastojanjem organizatora da mu vrate predratni sjaj.

Festival je zagovarao veliki bh. pjesnik Mak Dizdar još 1970. godine, u želji da objedini i u Stolac dovede cjelokupno bh. i jugoslovensko umjetničko stvaralaštvo.

Ovogodišnje Slovo Gorčina započinje u petak, 24. srpnja, turističkim obilaskom gradske jezgre Stoca, u suradnji s projektom Stolac: raskršće  civilizacija; a nakon toga će uslijediti svečano otvorenje i dodjela nagrade Mak Dizdar najboljoj mladoj pjesnikinji u 2020. godini.

Adnan Žetića, član UO Udruženja Slovo Gorčina i prošlogodišnji član žirija za nagradu Mak Dizdar je istaknuo da su nagrade važne jer doprinose vidljivosti mladih pjesnika i pjesnikinja, a ova nagrada ima dugu tradiciju i historiju.

Velika nam je čast i zadovoljstvo da je ovogodišnji gost pjesnik Semezdin Mehmedinović, koji prvi put u Bosni i Hercegovini nakon rata čita svoju poeziju i to upravo pod svodom Maka Dizdara. Prvu večer festivala završavamo koncertom Mustra Orchestra.

U subotu, 25. srpnja, bt iće otvorene izložbe Land in Exile, Admira Mujkića, te What Remains Behind, umjetnice Aleksandre Kokotović. Istog dana, bit će upriličena tribina Na pravoj strani historije: književnost i društvena odgovornost, nakon čega će gosti i publika uživati u programu Buybook predstavlja, koji će ugostiti Đurđicu Čilić, Nenada Rizvanovića i Igora Borozana. Veče će donijeti sjajan muzički program u okviru kojeg će nastupiti poznati domaći DJ dvojac After Affair, u sklopu projekta Stolac: raskršće civilizacija.

Ruba Velagić, rukovoditeljica projekta Stolac: raskršće civilizacija ističe da je implementaciju ovog projekta započela Fondacija Mak Dizdar u ožujku ove godine. Projektom je predviđeno povećanje broja turističkih posjeta općini Stolac, kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute koja uključuje kulturno-povijesno naslijeđe općine. Udruženje Slovo Gorčina i Fondacija Mak Dizdar su sestrinske organizacije s istim dugoročnim ciljevima i vrijednosnim sustavima, te se iz tog razloga potpuno prirodno razvila suradnja i preklapanje određenog dijela aktivnosti projekta Stolac: raskršće civilizacija s Festivalom kulture Slovo Gorčina.

Aktivnosti projekta Stolac: raskršće civilizacija se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Posljednji dan festivala bit će upriličena promocija zbirke poezije Papagaj Sloboda, autora Vernesa Subašića prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar, sa kojim će razgovarati istaknuti bh. pjesnik Mile Stojić, te Otvoreni mikrofon, koji će moderirati mladi pjesnik sa stolačkom adresom, Alden Idriz.

Posjetite Stolac i ove godine i doživite tri dana kulturno-umjetničkih sadržaja na otvorenom, muzej pod svodom Maka Dizdara, osvježite se u hladnoj Bregavi i osjetite duh Mediterana, te saznajte tko su najbolji mladi pjesnici i pjesnikinje ove godine.

Kao što je to napisao Pjesnik, idemo premostiti pustinju, 49. put po redu! Dođite u Stolac od 24. do 26. srpnja!

Kopirati
Drag cursor here to close