Online izdanje

"Dnevnik Anne Frank" na internetu

Kultura / Flash | 31. 12. 2015. u 15:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dnevnik Anne Frank" od 1. siječnja 2016. godine bit će objavljen na internetu kao javno dobro dok iz Fondacije Anne Frank upozoravaju kako je riječ o teškom kršenju autorskih prava, javlja agencija Anadolija.

Kako piše britanski list "The Guardian", svjetski poznati zapisi iz dnevnika postat će javno objavljeni online u punom izdanju na 70. godišnjicu smrti djevojčice koja je postala simbol žrtava Holokausta.

"Dnevnik Anne Frank" važi za jednu od knjiga u kojoj je opisana istina o genocidu nad Židovima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Frank je, kao djevojčica, u dnevniku pisala o odrastanju u izolaciji u okupiranoj Nizozemskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Anna i njena sestra Margot odvedene su u logor Bergen-Belsen u sjevernoj Njemačkoj, u kojem su u veljači 1945. umrle od tifusa, nekoliko tjedan prije nego što su britanske snage oslobodile logor.

Jedini preživjeli bio je Annin otac Otto koji je napustio Auschwitz nakon što su ga oslobodile sovjetske snage 27. siječnja 1945. godine. On je kasnije osnovao Fondaciju Anna Frank koja je dnevnik djevojčice, od prvog objavljivanja 1947. godine, objavila u više od 30 milijuna primjeraka.
"Dnevnik Anne Frank" bit će objavljen na internetu prvog dana sljedeće godine kao javno dobro. Iz Fonacije, sa druge strane, najavili su tužbu navodeći u priopćenju kako je Annin otac mnogo radio na dnevniku i da je "zaslužio autorska prava". Oto Frank umro je 1980. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close