Divno sjećanje

Divanhana: U Mostaru su se rodile najveće ljubavi i najljepše sevdalinke

Kultura / Flash | 09. 02. 2017. u 10:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaznice za koncert benda Divanhana, koji će u Narodnom pozorištu Mostar biti održan u utorak, 14. veljače u 20 sati, već danima su rasprodane.

“Mnogo se radujemo našem ponovnom dolasku u Mostar, naročito što su uspomene na aprilski koncert iz prethodne godine još uvijek žive i što iz svake pore izbija divno sjećanje. Ako se negdje na planeti može istinski i dušom dotaći sevdah, onda to mjesto sigurno mora biti Mostar, grad gdje su se rodili i stvarali velikani poput Šantića i Đikića, grad gdje su se rodile najveće ljubavi i najljepše sevdalinke. Sigurno da publika na koncertu 14. 2. u Narodnom pozorištu Mostar može očekivati široku lepezu emocija koje ćemo kroz naš presjek sevdalinki i tradicionalnih pjesama Balkana pokušati prezentovati i povesti nas sve zajedno na jedno nezaboravno putovanje ovim brdovitim prostorima”, kaže član Divanhane Neven Tunjić.

Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku, priopćeno je.

Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Do sada su objavili tri albuma, sudjelovali na raznim festivalima i održali brojne koncerte širom BiH, regije Balkana i ostatka Europe.

Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Dobrodošli u Narodno pozorište Mostar, na nezaboravno putovanje uz Divanhanu, u utorak, 14. 2. u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close