Ostavka

Direktor Narodnog pozorišta Mostar ponudio ostavku: Primoran sam napustiti grad

Kultura / Flash | 26. 03. 2014. u 12:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanoj konferenciji za medije, direktor Narodnog pozorišta Mostar Šemsudin Gegić se osvrnuo na tešku situaciju u instituciji kojoj je na čelu. Sindikat Narodnog pozorišta je donio odluku o stupanju u štrajk, a sve zbog neisplaćivanja 7 plaća i 26 toplih obroka, ali i zbog kontantnog povećanja dugovanja ove institucije.

"Nakon dva mjeseca pregovora o spornim pitanjima koji su prekinuti odlaskom na odmor u Italiju našeg direktora, ovo je jedini način da pokušamo pokrenuti razgovore o problemima naše ustanove", kaže se u priopćenju za javnost Sindikata Narodnog pozorišta Mostar.

Početak štrajka zakazan je za ponedjeljak, 31.03.2014. godine. Gegić je ovom prilikom istaknuo kako zbog nemara institucija, odnosno osnivača Pozorišta, ali i konstantnih prijetnji primoran ponuditi svoju funkciju na raspolaganje.

"Ostavku na ovu poziciju dajem ukoliko osnivači ne budu dali podršku Pozorištu, jer su dugovanja velika. Uvjet je da se izmire financijske obaveze prema ovoj kulturnoj instituciji. Već smo dobili negativan odgovor od jedne institucije, dok od Grada Mostara odgovora još nema. Ukoliko taj odgovor bude negativan i on stigne do 31. ožujka, dajem ostavku na mjesto direktora Narodnog pozorišta Mostar", rekao je Gegić.

Istaknuo je kako je za vrijeme njegovog mandata ansambl ove institucije premijerno izveo pet premijera, ali i veliki broj repriza predstava. Također je kazao kako je u posljednje dvije godine bio izložen raznim verbalnim napadima, te su na Narodnom pozorištu ispisivani razni uvrjedljivi grafiti o njemu.

Kopirati
Drag cursor here to close