Bjelušine

Devedeset druga godišnjica od upokojenja Alekse Šantića

Kultura / Flash | 02. 02. 2016. u 11:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća na mauzolej Osmana Đikića te na grobove Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, danas je u Mostaru započeo drugi dan Trećeg međunarodnog Šantićevog festivala djece pjesnika 2016.

Po riječima generalnog tajnika SPKD Prosvjeta Mostar Gorana Kosanića, polaganju cvijeća prisustovali su učesnici Šantićevog festivala djece pjesnika, 15 finalista iz svih država bivše Jugoslavije, koji su, kako je naglasio, unijeli jako mnogo pozitivne energije u Mostar.

''Vedra dječja lica najbolje govore o tome koliko su zadovoljni Mostarem i dočekom. Trebamo ići njihovim stopama i gledati njih šta rade i onda ćemo svi ići uzdignute glave kroz ovog grad. To su naši ambasadori poezije'', poručio je Kosanić.

Danas je planirano i polaganje cvijeća na Šantićev spomenik te recital djece pjesnika u Parku Alekse Šantića, a nakon toga posjeta Osnovnoj školi Mujaga Komadina. Mostarski teatar mladih 1974 će u popodnevnim satima za sve učesnike Festivala izvesti "Propalu predstavu", dok će finalna večer Festivala biti održana večeras.

Organizator Šantićevog festivala djece pjesnika je Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta". Na ovogodišnji Festival pristiglo je 860 radova, od čega je stručni žiri odabrao 15 radova, odnosno finalista koji su jučer stigli u Mostar. Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, uz prigodan zabavni program, bit će upriličeno večeras u Centru za kulturu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close