SFF

Defileom na crvenom tepihu i prigodnom svečanošću otvoren 19. Sarajevo film festival

Kultura / Flash | 17. 08. 2013. u 00:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozdravnim govorima u Narodnom pozorištu te projekcijom filma "Epizoda u životu berača željeza", redatelja i scenariste Danisa Tanovića, večeras je dignuta zavjesa 19. izdanja najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala.

Ove će godine sarajevski festival sedme umjetnosti publici ponuditi 214 ostvarenja u 11 festivalskih programa.

Na svečanosti u dvorani Narodnog pozorišta okupile su se brojne istaknute osobe iz javnog, političkog i kulturnog života BiH te mnogi filmski stvaratelji koje su prigodnim govorima pozdravili direktor SFF-a Mirsad Purivatra, redatelj i dobitnik počasnog Srca Sarajeva Bela Tarr, selektorica Natjecateljskog programa Elma Tataragić, te petočlani žiri Natjecateljskog programa predvođen predsjednikom Danisom Tanovićem.

Pozdravljajući prisutne, Bela Tarr je istaknuo da je u Sarajevo došao proslaviti film, naglasivši da svi filmski stvaratelji imaju dostojanstvo koje treba štititi.

- To je ekskluzivnost filmskih stvaratelja. Zajedno smo na istom brodu - kazao je on.

Elma Tataragić je najavila da će u okviru Natjecateljskog programa u svim segmentima publika imati priliku pogledati 50 naslova, te da taj presjek donosi najbolja ostvarenja iz regije, otvarajući nove vizure, talente i pristupe filmu danas.

- Od devet filmova u okviru Natjecateljskog programa igranog filma šest je debitantskih ostvarenja. Selekcija je raznovrsna i otvara pitanje - da li film predstavlja stvarnost ili je dio nje - istaknula je ona, dodavši da će ovaj program biti otvoren sutra filmom "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića.

Predstavljajući ukratko film "Epizoda u životu berača željeza", Danis Tanović je ocijenio da je riječ o "nekom čudnom projektu koji je postao čudesan". Zahvalio je svim članovima ekipe filma koji su sada već kao obitelj.

- Nisam siguran da filmovi mijenjaju svijet, ali ovaj je promijenio Nazifov i Senadin, glavnih protagonista filma - kazao je on.

Svečanosti u Narodnom pozorištu prethodila je ceremonija na crvenom tepihu kojim su večeras prošli mnogi stvaratelji iz svijeta filma, te druge javne osobe iz kulturnog, političkog i društvenog života grada i BiH.

Najveću pažnju publike - građana Sarajeva i turista koji su u potpunosti ispunili trg izazvao je prolazak ekipe filma "Epizoda u životu berača željeza", predvođene glavnim akterima Nazifom i Senadom Alimanović, te Danisom Tanovićem. Ispraćeni su višeminutnim aplauzom.

Već u subotu počinje cjelodnevni filmski program 19. SFF-a, obogaćen brojnim pratećim sadržajima i događajima, prvenstveno glazbenog karaktera.

Kopirati
Drag cursor here to close