pojedinačni ispad?

Dedović odgovara Nikiću: Bošnjaci su ubijani zbog jedne riječi

Kultura / Flash | 04. 05. 2016. u 12:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom reagiranja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Mostar, koje u svojstvu predsjednika potpisuje fra Andrija Nikić, na Neretvansku deklaraciju o bosanskom jeziku, reagiralo je Mostarsko muftijstvo.

U priopćenju koje potpisuje muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović navodi se kako nisu iznenađeni izrečenim stavovima prema Bošnjacima u reakciji povodom Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku.

''Nije tako davno bilo kad su Bošnjaci ubijani između ostalog i zbog jedne riječi, pa reakcije poput spomenute siju strah pred mogućnošću da i dalje postoje oni koji hoće da izbrišu Bošnjake u njihovom jeziku i njihov jezik u njima samima, kao u vrijeme pokušaja instaliranja tzv. "Herceg-Bosne" i zločina počinjenih u tom cilju, a o kojima je svoje osuđujuće presude izrekao i sud u Hagu'', navodi se u priopćenju muftije.

Iako se nadaju kako ovo nije službeni stav spomenutih ustanova već samo pojedinačni ispad, reakcija je otkrila ''neke neprihvatljive stavove o Bošnjacima, posebno u Hercegovini, stavove za koje smo duboko i iskreno vjerovali da su u međuvremenu prevaziđeni i napušteni, što i jeste direktni povod ovog našeg obraćanja''.

U priopćenju muftije stoji kako sa žaljenjem ističu da riječi fra Andrije Nikića podsjećaju na ''vrijeme kada je Bošnjacima uskraćivano pravo na fizički opstanak, a time i na njihovu kulturu, tradiciju i, naravno, jezik kojim govore, zbog čega su zatvarani u logore, protjerivani, zlostavljani, te ubijani.

Smatraju neprihvatljivim ustrajavanje na ovakvom odnosu prema Bošnjacima, čak i u retoričkom smislu, a posebno ih zabrinjava oživljavanje ovakvih ideja i stavova danas, kad bi svi zajedno trebali snažno zagovarati i podupirati suživot naroda i vjera u Bosni i Hercegovini i punu toleranciju među njima, uz uvažavanje svih specifičnosti svakog od naroda i svake od vjera u zajedničkoj državi.

''Zato izražavamo zabrinutost za sudbinu Bošnjaka na području našeg mostarskog muftijstva koje se proteže na širokom geografskom prostoru čitave Hercegovine i dijela zapadne Bosne, s Mostarom kao sjedištem'', stoji u priopćenju

Apelirali su na predstavnike Katoličke crkve da se pridržavaju načela međureligijskog dijaloga za koje se zalaže njihov vrhovni vjerski autoritet papa Franjo, a javno podržava kardinal Vinko Puljić.

''Poslanje predstavnika vjere jeste da smiruju, a ne raspiruju, da spajaju, a ne razdvajaju, da uvažavaju i poštuju, a ne omalovažavaju one s kojima dijele životni prostor'', stoji u priopćenju koje potpisuje muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Kopirati
Drag cursor here to close