Udruga Hercegovac

Dani hercegovačkog ustanka u Dračevu

Kultura / Flash | 10. 06. 2015. u 06:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 140.-e obljetnice Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. godine, Udruga ''Hercegovac'' Dračevo po prvi puta organizira manifestaciju Dani hercegovačkog ustanka koja traje od 19. do 22. lipnja 2015. godine.  

Moto prve manifestacije je slogan ''...Da se ne zaboravi naša povijest slavna...''.

''Manifestacija započinje na dan kada su naši preci prije 140 godina započeli pobunu protiv neizdrživih višegodišnjih turskih nameta i poreza. Pobuna koja je započela u Dračevu, ubrzo se proširila na cijelu Bosnu i Hercegovinu, zatim i na područje susjednih zemalja'', poručuju organizatori.

Ustankom je izazvana velika Istočna kriza koja je završena na Berlinskom kongresu 1878. god. kada je upravljanje Bosnom i Hercegovinom povjereno Austro – Ugarskoj, čime je završena višegodišnja vladavina Osmanskog Carstva.

Hercegovački ustanak 1875.-1878. god., bez ikakve sumnje je najvažniji povijesni događaj u 19.st. za Hrvate u Bosni i Hercegovini, smatraju organizatori događaja.

''Mnogima je trebalo dugo vremena da to shvate, tako je lani, samo dan nakon obilježavanja 139.-e obljetnice, 20. lipnja 2014.god., Rt Kula, ili kako je mještani nazivaju, Kulina, na 62. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena zaštićenim nacionalnim kulturnim spomenikom BiH'', priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close