Kulturni centar

Dani frankofonije u Mostaru: Učenici izložili radove

Kultura / Flash | 31. 03. 2016. u 14:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Dana frankofonije u BiH, danas je u Francuskom kulturnom centru u Mostaru upriličena izložba razglednica koje su napravili učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola.

Po riječima atašea za francuski jezik Cécile Caillou-Robert, izložba je odgovor na natječaj koji je objavio Francuski institut u BiH, odnosno njegova antena u Mostaru. Zaprimljeno je, kako je kazala, oko sedamdesetak radova, a u njihovoj izradi sudjelovalo je oko 120 učenika, koji govore i ne govore francuski jezik.

"U natječaju smo tražili od učenika da zamisle sebe u Francuskoj i da osmisle jednu razglednicu koju šalju svojim prijateljima u BiH. Iako većina njih nikada nije bila u Francuskoj, oni su puno toga istražili na internetu i rezultati su zadivljujući.

Na razglednicama nalazimo Ajfelov toranj (La Tour Eiffel), francusku zastavu, pronalazimo motive vezane za modu, kao što je Coco Chanel, Ono što je posebno interesantno, učenici su oslikali neke motive i spomenike koji nisu toliko poznati, što je prilično dirljivo za nas Francuze u BiH", istaknula je Cécile Caillou-Robert.

Naglasila je da učenici imaju jako puno talenta, te da su za nagrađene radove, između ostalog, dobili torbe, knjige, stripove, šolje i drugo.

Inače, Dani frankofonije u Bosni i Hercegovini obilježavaju se od 20. ožujka do 2. travnja 2016. godine. Tim povodom, veleposlanstva Belgije, Francuske, Grčke, Rumunjske i Švicarske pripremile su bogat program kulturnih događaja u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Trebinju, a u realizaciji cjelokupnog projekta sudjeluju brojni institucionalni, kulturni i obrazovni partneri.

Iz Francuskog instituta u BiH istaknuli su kako 20. ožujka 274 milijuna frankofona, na svih pet kontinenata, obilježava Međunarodni dan frankofonije, navodeći kako je to prilika da obilježe njihov zajednički jezik, ali i različitost te da je to ujedno i momenat za isticanje prijateljskih odnosa između 80 zemalja i vlada članica Međunarodne organizacije Frankofonije.

Kopirati
Drag cursor here to close