Ove jeseni

Mostarska matica najavila proljeće: Blistamo, listamo i cvitamo

Otvaranje će biti u ponedjeljak, 11. listopada u 20 sati, kada će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače biti odigrana predstava „Savršeni partner“,
Kultura / Flash | 08. 10. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je ranije i najavljeno, i ovogodišnje Mostarsko proljeće – 23. dani Matice hrvatske u Mostaru, održavat će se ove jeseni, tijekom listopada, studenog i prosinca.

Otvaranje će biti u ponedjeljak, 11. listopada u 20 sati, kada će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače biti odigrana predstava „Savršeni partner“, autora Mire Gavrana i u izvedbi Teatra GAVRAN, s kojim Matica hrvatska Mostar ima Sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji. Predstavu redateljski potpisuje Slađana Kilibarda, a igraju Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela.

Iz Matice hrvatske poručuju da se na predstavu može ući s pozivnicom koja vrijedi kao ulaznica za dvije osobe, a tko želi, može ju preuzeti u uredu Matice hrvatske u Mostaru.

'Mostarsko proljeće ostaje Mostarsko proljeće'

Povodom početka novoga izdanja Matičinih Dana u Mostaru, predsjednica akademkinja Ljerka Ostojić je kazala: „Iako je već uvelike jesen, Mostarsko proljeće ostaje Mostarsko proljeće. Tako se mi osjećamo: blistamo, listamo i cvitamo...Nemamo ništa protiv jesenjih datuma, studenti su tek stigli u grad, ne moraju učiti za polaganje ispita pa ih očekujemo na našim programima, više nego ranijih godina. Matica hrvatska više nije rijedak organizator. Kulturnih događanja je, ove godine, bilo u gradu. To nas veseli, daje nam novi polet i tjera na razmišljanje o tomu – kako pridonijeti sreći naših građana i idućih godina.

Pozvani smo uvijek i zauvijek učiniti nešto jedni za druge. Naučiti štošta jedni od drugih. Zato je stvoreno Mostarsko proljeće, Dani Matice hrvatske u Mostaru.“

Matičino jesenje izdanje Mostarskog proljeća nastavlja se u srijedu, 13. listopada, kada će u 19 sati, u hotelu Mostar biti predstavljena knjiga fra Ike Skoke „Franjevci u djelima Ive Andrića“. Uz autora, u programu sudjeluju i prof. dr. Perina Meić, prof. dr. fra Danimir Pezer i Misijana Brkić Milinković, a večer će glazbeno obojiti fra Emanuel Josić.

Suradnja s HNK Mostar

I ove godine Matica nastavlja suradnju s HNK Mostar u čijoj ćemo izvedbi gledati predstavu „Spremni“, autorice Kristine Gavran, s redateljskim potpisom Jelene Kordić Kuret.

Na Maloj sceni HNK bit će priređen i Arsenov feral, u izvedbi HNK Šibenik i to 5. studenoga. Riječ je o projektu posvećenom Arsenu Dediću. Nastao je po ideji ravnatelja HNK u Šibeniku Jakova Bilića. Program je namijenjen publici koja voli poeziju, šansonu i profinjenu glazbu. Glumci i glazbenici iz Šibenika podarit će vam šansone i poeziju Arsena Dedića, Brela, Fabrizija De Andre, Gina Paolija i mnogih drugih.

Tu je i predstava Gradskoga pozorišta Jazavac iz Banje Luke „Skupština“.

Likovni program

Likovni program ove je godine bogatiji za čak četiri izložbe mladih umjetnika, a njihovo predstavljanje u Galeriji Rondo osmislio je Dragan Marijanović. Gledat ćemo umjetnička ostvarenja Ane Naletilić na izložbi pod nazivomNije bilo planirano; tu su i MegiKunštek sa svojom Šetnjom, Natalija Šušnjar s izložbom Thisis vol. 2 – manifestacija svijesti više razinei Tomislav Zovko sa Silikonologijom.

Odvjetnik i slikar iz Ljubuškoga Ivan Herceg predstavit će se svojim bogatim umjetničkim opusom, kako je to opisao Dragan Marijanović – u likovnom svjedočenju zavičaja, u Galeriji kraljice Katarine.

Istaknimo i promociju knjige prof. Ivana Sivrića Za suvremena pitanja te monografije Ferdinand Zovko – Baritonov život za publiku, s autorskim potpisom Dragana Marijanovića i u nakladi HAZU-a u BiH.

I za najmlađe tu je Dječji dan, u suradnji s Književnim memorijalom Krešimir Šego, a nastupit će pjesnici: Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Iva Nuić, Zdravka Mila Marijanović, Radica Leko, Sonja Škobić, Ana Šego, ŠimoEšić, Milena Jukić Bandić, Marina Kljajo Radić.

Kopirati
Drag cursor here to close