Ahoj, druže!

Danas se obilježava Međunarodni dan piratskog govora: Arrr!

Sljedbenik ovog praznika neće pozdravljati prijatelje sa Zdravo!, nego s Ahoj! Praznik, i njegovo održavanje, izvire iz romantizirana pogleda na zlatno doba piratstva.
Kultura / Flash | 19. 09. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixabay / Ilustracija

Danas obilježavamo jedan zabavni praznik. Naime, danas je Međunarodni dan govorenja poput pirata ili Međunarodni dan piratskog govora.

Taj su parodijski praznik 1995. godine pokrenuli John Baur (pseudonim: Ol’ Chumbucket, engl.: Stara Prijateljska Kanta) i Mark Summers (pseudonim: Cap’n Slappy, engl.: Kapetan Ćušnuti) iz Albanyja u Oregonu u SAD-u, proglasivši 19. rujna svake godine danom kada bi svatko na svijetu trebao govoriti poput pirata.

Na primjer, sljedbenik ovog praznika neće pozdravljati prijatelje sa Zdravo!, nego s Ahoj!

Praznik, i njegovo održavanje, izvire iz romantizirana pogleda na zlatno doba piratstva. Postao je blagdan za članove Crkve Letećeg Špagetnog Čudovišta.

Američke države Michigan i Kalifornija službeno su priznale ovu svečanost.

Ovaj praznik, i njegovo obdržavanje, izvire iz romantizirana pogleda na zlatno doba piratstva. Postao je blagdan za članove Crkve Letećeg Špagetnog Čudovišta.

Ovaj je dan po Summersu jedini blagdan koji je nastao kao posljedica sportske ozljede. Summers tvrdi da je tijekom reketbolske igre između Baura i njega jedan od njih reagirao na bol urlikom Aaarrr!, i ideja je bila rođena. Ova se igra zbila 6. lipnja 1995., no iz poštovanja prema sjećanju na Dan D, odabrali su rođendan Summersove bivše supruge jer su tako mogli datum lako zapamtiti.

Premda u početku interna šala između dvojice prijatelja, blagdan je zadobio pozornost kada su John Baur i Mark Summers pismo o svojem izmišljenu blagdanu poslali američkom kolumnistu Daveu Barryju 2002.

Barryju se ideja svidjela i promovirao je dan. Rastuća medijska pokrivenost blagdana nakon Barryjeve kolumne osigurala je ovom događanju da se danas međunarodno slavi, a Baur i Summers danas prodaju knjige i majice kratkih rukava povezane s ovom temom. Dio uspjeha za međunarodno širenje blagdana pripisan je nerestrikciji ideje ili žiga, što je za učinak imalo otvorenje blagdana kreativnosti i "virusnom" rastu.

Foto: Screenshot / Pirati s Karibika

Udruga piratâ s drvenim nogama, papigama i kartama s blagom, populariziranih u romanu Otok s blagom (1883.) Roberta Louisa Stevensona, imala je značajan utjecaj na parodijsku piratsku kulturu.

Dan govorenja poput pirata slavi se sa skrivenim uskrsnim jajima prisutnima u mnogim igrama i na mrežnim mjestima, pri čemu je Facebook predstavio piratski prevedenu verziju svojeg mrežnog mjesta na Dan govorenja poput pirata 2008., a nakladnik O'Reilly snizio cijene knjiga o programskom jeziku R radi proslave ovog dana. Minecraft također sadrži ovaj jezik od 5. siječnja 2012.

Osnove piratskog govora možete naučiti na službenim stranicama praznika. Na interaktivnoj karti možete provjeriti gdje se u svijetu slavi.

Glumac Robert Newton, koji se specijalizirao u portretiranju pirata, posebice Dugog Johna Silvera u Disneyjevu filmu Otok s blagom iz 1950. i australskom filmu Dugi John Silver iz 1954. te naslovnog lika u filmu Pirat Crnobradi iz 1952., opisuje se kao "svetac zaštitnik" Dana govorenja poput pirata. Poslije je to u 1950-ima i 1960-ima parodirao britanski komičar Tony Hancock.

Arhetipski piratski roktež Arrr! (alternativno Rrrr! ili Yarrr!) prvi se put u fikciji pojavio 1934. godine u filmu Otok s blagom u kojem je glumio Lionel Barrymore, a rabio ga je i lik u romanu Jeffreyja Farnola Adam Penfeather, bukanir iz 1940.

No populariziran je bio i naširoko upamćen tek kad ga je Robert Newton uporabio u Disneyjevu filmskom klasiku Otok s blagom iz 1950. Spekulira se da je rotično rrr, distinktivan element govora West Countryja u Engleskoj, mogao imati velik utjecaj na opći britanski pomorski govor. (Izvor: Wikipedia)

Video: How to Talk Like a Pirate
Kopirati
Drag cursor here to close