Putnik u vremenu

Čvrsti otisci pjesnika Ivana Vrljića u stihovnom sazviježđu

Kultura / Flash | 01. 03. 2017. u 07:42 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je i najavio nakon promocije u rodnom gradu, mladi mostarski pjesnik Ivan Vrljić za mjesto druge promocije svoje knjige pjesama „Putnik u vremenu“ izabrao je Široki Brijeg. U gradu Ivanova djetinjstva, gradu podrijetla po majci, njegove pjesme u Narodnoj knjižnici predstavile su Tina Laco i Sanijela Matković.

U moru pisaca koji koriste blagodati nekonvencionalnosti i malo slobodnijeg izraza, kako je rekla sveučilišna profesorica i recenzentica Tina Laco, javlja se Ivan Vrljić koji ustraje u pjesničkoj disciplini, predanom vraćanju pjesničkim kanonima te tako, na neki paradoksalan način, stvara generacijski jaz između sebe i svoje generacije.

''Svaka njegova pjesma je mala dramatična minijatura u kojoj prepoznajemo početnički uzlet, retorički zanos i na kraju filozofski smiraj. Knjiga znakovitog naslova – Putnik u vremenu – ukazuje ne samo na njegov put kroz vrijeme nego i na put njegovog pjesničkog bića. Iako je ovom knjigom napravio prve korake, Vrljić je već ostavio veoma čvrste otiske u stihovnom sazviježđu'', istaknula je recenzentica Tina Laco te naglasila kako njegov pjesnički opus aludira na romantične težnje shvaćanja umjetnosti s primjesama Schopenhauerovskog pesimizma.

Kako je naglasila organizatorica promocije i pjesnikinja Sanijela Matković, Ivan Vrljić je pjesnik forme te je, iščitavajući njegove pjesme, imala dojam kako je prvo napravljen okvir da bi se u njega ukomponirala slika, prepuna emocije, radosti, tuge, sjete…

''Iako je Ivan Vrljić uistinu pjesnik forme, njegova poezija empatičnom emocijom nadilazi formu i postaje ispovijest čovjeka na putu, koji poučen iskustvom i životima drugih nastoji definirati svoj vlastiti svijet'', naglasila je Sanijela Matković.

Vrljićeva knjiga „Putnik u vremenu“ obuhvaća 44 pjesme podijeljene u dva ciklusa: Poetika suze (ljubavna tematika) i Put ka izvoru (socijalna i filozofska promišljanja). Na kraju se sam autor zahvalio svojim domaćinima u Širokom Brijegu otkrivši kako se „ovaj zanimljivi i simpatični grad često ponavlja u njegovim pjesmama“ i najavio svoju sljedeću promociju u Sarajevu.

Širokobriješko predstavljanje Vrljićeve knjige pjesama moderirala je Željka Šaravanja, stihove je kazivao Andrija Zeljko, dok se za glazbeni ugođaj pobrinuo Tomislav Papac na gitari.

Kopirati
Drag cursor here to close