U povodu 2. godišnjice smrti

Cvijeće i svijeće na spomeniku akademiku Peharu u Čapljini

U povodu druge godišnjice smrti akademika Jakova Pehara, položen je vijenac i upaljena svijeća ispred poprsja akademika Pehara u Čapljini, u parku koji nosi njegovo ime.
Kultura / Flash | 09. 02. 2023. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu druge godišnjice smrti akademika Jakova Pehara, prvoga predsjednika HAZU-a u BiH, izaslanstvo Akademije u kojemu su bili: predsjednik – akademik Mladen Bevanda te predsjednik Skupštine i glavni tajnik – akademici Josip Muselimović i dr. Frano Ljubić, položilo je vijenac i upalilo svijeću ispred poprsja akademika Pehara u Čapljini, u parku koji nosi njegovo ime.

Podsjetimo, poprsje je otkriveno 22. rujna prošle godine, a Park Jakova Pehara otvoren u rujnu 2018. godine, dok je akademik još bio živ.

''I ove smo godine, dvije godine nakon odlaska našega prvog predsjednika akademika Jakova Pehara, posjetili Čapljinu, njegov rodni grad koji je toliko volio, kako bismo i na ovaj način evocirali i sačuvali uspomenu na toga velikog čovjeka. Jakov nije samo čapljinski ili mostarski, on pripada cijelome hrvatskom narodu – od Save do Jadranskog mora. On je povezivao Hrvate iz svih dijelova BiH, ali i bio mostograditelj među svim drugim narodima. Jakova stoga nisu poštovali samo Hrvati, poštovali su ga i cijenili i drugi narodi, baš onako kako je cijeloga života djelovao i u što je uložio cijeloga sebe. Raduje nas da mu se Čapljina kojoj je upravo Jakov udahnuo dušu i o čijim je parkovima, šetnicama, zelenim površinama cijeloga života brinuo, na ovaj način, barem simbolično, odužila. Akademija će nastaviti čuvati sjećanje na ovoga velikog čovjeka - i dok je nas, i kad nas više ne bude“, kazao je predsjednik HAZU-a u BiH akademik Mladen Bevanda.

Inače, izaslanstvo Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH zajedno s obitelji pok. akademika Pehara, također je položilo vijenac i zapalilo svijeću na njegovu vječnom počivalištu na mostarskom groblju Masline te nazočilo sv. misi zadušnici u mostarskoj katedrali.

Kopirati
Drag cursor here to close