Pozorište

Čudne izjave: Tko nije Hrvat iz Mostara mora u kazalište u Sarajevo?!

Kultura / Flash | 16. 12. 2015. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje u Narodnom pozorištu Mostar je toliko loše da je već pokrenuta procedura blokade računa, koja vodi k gašenju ovog hrama kulture i konačnoj polarizaciji Federacije na sarajevsko-bošnjačku i mostarsko-hrvatsku enklavu'', rekao je za Faktor direktor mostarskog pozorišta Almir Mujkanović.

''To znači da mi udaramo posljednji ekser u lijes Mostaru kao multikulturalnom gradu ili, u najmanju ruku, kao gradu u kojem živi više od jednog naroda. Ako se ugasi Narodno pozorište u Mostaru nakon 66 godina tradicije, svi Mostarci koji nisu Hrvati, moći će gledati kazališne predstave samo onda kad odu na ekskurziju u Sarajevo ili kad im neka amaterska kazališna družina dođe u lokalni dom kulture'', rekao je.

Selektivni poreznici

Faktor piše kako loša situacija u ovom kazalištu ne jenjava posljednjih 20 godina, te da je samo entuzijazam pojedinaca održavao je Pozorište u životu, koje, ima, kako tvrdi Faktor, problema s Poreznom upravom Federacije BiH.

''Mi s njima nemamo problema, jer oni samo rade svoj posao. Istina selektivno, jer svake godine vrše pritisak na Narodno pozorište, dok druge institucije u Mostaru, koje imaju daleko veća dugovanja, posluju bez straha od blokade računa. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Federalno ministarstvo kulture odbilo molbu Narodnog pozorišta da nam pomogne, istodobno dajući enormno visoka sredstva za projekte novoformiranim udruženjima građana, koji nemaju veze s kulturom, što naše strahove čini opravdanim i navodi na zaključak da nakon višedecenijskog rada za nas nema mjesta u Mostaru, pa u tom svjetlu i gledamo na aktivnosti Porezne uprave'', odgovorio je.

Ističe da Narodno pozorište na repertoaru ima deset redovnih predstava, te da su vrlo aktivni kada je u pitanju iznalaženje sredstava iz alternativnih izvora. Od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili su 15.000 KM za jednu predstavu, što predstavlja samo manji dio troškova, a od Federalnog ministarstva kulture još 10.000 KM za realizaciju 13. međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska“.

Kazalište i proračun

''To je mizeran iznos usporedbi sa sredstvima koje su dobili drugi marginalni projekti raznih udruženja građana. Također, od Fondacije za glazbene, scenske i likovne umjetnosti smo dobili 13.000 KM za realizaciju jedne predstave, na čemu im zahvaljujemo, usprkos tome što je taj iznos dovoljan samo za pokriće manjeg dijela troškova predstave. Kada govorimo o plaćama, naknadama za ishranu i zdravstvenom osiguranju, radnici Narodnog pozorišta su u najgoroj poziciji od svih radnika u ustanovama kulture u BiH iz razloga što im plaće kasne već mjesecima, dok su topli obrok i zdravstveno osiguranje samo misaone imenice o kojima mogu maštati'', rekao je Faktoru Mujkanović.

Izvor svih problema je, smatra on, što Narodno pozorište u proračunu svojih osnivača (Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija) ne predstavlja obvezujuću stavku, već je na neobvezujućem grantu, na kojem su udruženja građana i pojedinci.

''U svim gradovima BiH, izuzev Mostara, kazališta su na proračunu pa usprkos teškom stanju, ne moraju strahovati za osnovne potrebe. Dok se to ne promijeni, mi ćemo puniti rubrike crne kronike sa svojim štrajkovima i molbama za pomoć'', naglasio je.

Mujkanović kaže kako ovo mostarsko kazalište i dalje sa istim žarom prilazi svome poslu i ''suprotno očekivanjima'', radi sve više i postižemo veće uspjehe.

''Narodno pozorište u Mostaru svakog mjeseca ima više od dvadeset raznih programa, pa se za naše predstave često traži karta više. Česti smo gosti u gradovima širom BiH. Naravno, imamo planove i za nastupe u drugim zemljama regije, što će opet zavisiti od više faktora. Sezonu smo otvorili predstavom 'San ljetne noći' William Shakespearea u režiji Erola Kadića, dok smo prije deset dana ponovo na scenu vratili djelo 'Derviš i smrt' Meše Selimovića. Već polovinom veljače radimo djelo 'Hotel Plaza' Neil Simona koju će režirati Admir Glamočak. Osim režije, gospodin Glamočak će igrati i jednu od uloga, a pored njega će nastupiti i Jasna Žalica. Predstava će biti rađena samo zahvaljujući ljubavi i brizi za ovo kazalište, koju su iskazali gospođa Žalica i gospodin Glamočak, jer mi nismo u situaciji da kao sva druga kazališta u svijetu, platimo one koji za nas rade. Ovu činjenicu iznosim sa osjećajem srama'', istaknuo je Mujkanović.

Kopirati
Drag cursor here to close